點解回教徒放炸彈就係古蘭經邪惡?愛爾蘭共和軍放炸彈就唔關聖經事?

118 回覆
15 Like 51 Dislike
第一點,你上篇文唔支持你,你轉頭走去搵第二篇文,咁你點理解第一篇文呢?佢反駁你嘅睇法喎,你唔可以剩係接受有利你嘅證據

第二點,同一樣嘢「有關」可以好多方面,例如我話我同一宗案件「有關」,我可能係犯人,但都可能係證人,甚至受害人、舉報者。文中都有講,伊斯蘭教義嘅寫法同制度令到極端派容易上位,咁的確係佢問題,但唔等於佢係邪惡。舉例你唔識分好人壞人介紹咗個騙徒俾你朋友,搞到佢俾人扼,你同騙案有關,但我可以話你蠢,唔可以話你奸
有無聽過敘利亞庫爾德族民兵?

敘利亞庫族兵攻擊境內最後一片ISIS領土https://news.mingpao.com/ins/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/article/20190210/s00005/1549766871716/%E6%95%98%E5%88%A9%E4%BA%9E%E5%BA%AB%E6%97%8F%E5%85%B5%E6%94%BB%E6%93%8A%E5%A2%83%E5%85%A7%E6%9C%80%E5%BE%8C%E4%B8%80%E7%89%87isis%E9%A0%98%E5%9C%9F

庫德族
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%BA%93%E5%B0%94%E5%BE%B7%E4%BA%BA
大部分庫德人都是伊斯蘭教信徒,其中多數為遜尼派穆斯林(盛行蘇菲教團),少數為什葉派穆斯林,含阿拉維派和十二伊瑪目派。還有部分庫德人信奉雅茲迪教派、阿里伊拉希教派等其他宗教。
1.搵錯文章,就係咁簡單
2.聖經講愛和寬恕咪無人可以利用聖經教義做壞事,歸根究底,就係古蘭經問題
鬼知庫爾德族民兵信回教?
平時放炸彈時實強調恐怖份子係回教徒
咁新聞唔講
唔通下下google?
個人意見,基督宗教手上嘅鮮血其實唔比世上任一大宗教少,由十字軍東征、宗教裁判、獵巫、賣贖罪券、迫害異己、消滅殖民地原著民文化、殘害科學家,侵犯孩童,又有邊一樣係符合愛與寬恕?

當然,我唔係要話基督教係邪惡,伊斯蘭教就係正義。好多時候唔係個宗教或者教義出問題,而係信徒執住某啲教義唔放,或者社會環境令佢哋鑽咗午角。重點係希望樓主你明白有時世界唔係咁二元分立,一個正就一個邪。

當天主教教宗、東正教牧首、伊斯蘭伊瑪目、甚至佛教、道教等嘅宗教領袖都能夠彼此和解,為和平發聲,其他人卻仲係到非邪即善、非敵即友,係咪有啲小家呢?
會晤伊斯蘭教領袖 方濟各:宗教領袖有義務反戰
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/3936869-%E6%9C%83%E6%99%A4%E4%BC%8A%E6%96%AF%E8%98%AD%E6%95%99%E9%A0%98%E8%A2%96-%E6%96%B9%E6%BF%9F%E5%90%84%EF%BC%9A%E5%AE%97%E6%95%99%E9%A0%98%E8%A2%96%E6%9C%89%E7%BE%A9%E5%8B%99%E5%8F%8D%E6%88%B0

方濟各在會議上向阿聯酋皇室成員、官員、伊瑪目、穆夫提等數百人發表重要演說。他表示,信仰尋求和平,他祈求和平可以在世界上得到體現。他又表示,宗教領袖有義務反對戰爭,致力實踐對話,並負起責任,反對任何對戰爭的授權,實踐人與人之間的友愛。他又特別提到,目前在也門、敘利亞、伊拉克及利比亞的衝突,促請各國領袖抵抗暴力的洪流,他在會議上與埃及回教遜尼派大伊瑪目塔伊布簽訂「人類友愛」聯合聲明。
你所講基督宗教做嘅壞事都係天主教(公教)做
就係因為天主教(公教)太衰
偉大的馬丁路德才要進行宗教改革
你最後所講嘅好似好偉大
但其實伊斯蘭教嘅出現就係一種恐怖主義
當基督徒過緊喜樂人生 等緊主耶穌幫手贖罪 然後上天堂
伊斯蘭教徒偏要拿本古蘭經出嚟侮辱耶穌不是主 耶穌不會替人贖罪
咁講咩為和平發聲?
回教恐怖份子中意自相殘殺
穆罕默德死後不斷發生
本身呢個宗教就有問題
嗱樓主,雖然我唔同意你嘅睇法,但同你傾咁耐,我都無粗口橫飛人身攻擊你,因為我明白人就係有唔同意見,而我尊重呢點。

宗教教義不同非常正常,唔能夠因為別人唔接受/唔同意你嘅信仰,你就話人哋係邪惡、係異端,呢種係相當中世紀嘅想法

睇你言談我估計你係新教徒或者信奉新教。新教信徒大約佔世果人口兩成,咁係咪其餘八成唔接受耶穌不是主 耶穌不會替人贖罪嘅其他宗教(甚至不信教)就係邪惡份子?
【泥槳摔角mode】
第四次十字軍東征十字軍打自己盟友拜占庭搶財物滅人國點睇?
胡斯戰爭點睇?三十年戰爭新教國家聯合天主教國家打返新教國家又點睇?

無謂啦,你concept贏的話,就唔駛同我逐個case噪
我不是基督徒
只係話俾你聽(香港)社會現實
你有權利認為係中世紀想法
但希望你認清現實
這並不是我個人偏激的想法
我當基督新教真係佔世界人口兩成
其他人一係唔信一係信其他宗教
但唔會好似回教徒拿本古蘭經出嚟侮辱主耶穌同攻擊基督徒信仰
你明唔明問題喺邊?
即係你話李嘉誠係你老豆
人哋一係信一係唔信
但有條友聲稱有DNA報告又話有李嘉誠親筆信否認你哋關係
仲周圍影印派俾人
試代入角色
你覺唔覺得憤怒?覺唔覺得受辱?
十字軍東征係天主教徒幹的壞事
就係天主教太衰 偉大的馬丁路德先要進行宗教改革
胡斯戰爭同新教聯合天主教打新教呢啲未聽過
未聽過就去聽多啲、學多啲、了解多啲
得閒睇多啲書google多啲,當你知個世界其實唔係咁細嘅時候自然會有其他睇法
當你講嘅係真
都係幾百年前嘅事
正所謂「忘記背後 去標竿直跑」
但而家開親無線新聞
都係回教徒殺人放火放炸彈自相殘殺
天主教徒同基督徒每天做好事
請問你又如何形成「其他睇法」
【繼續泥槳摔角】
猶太教都話耶穌唔係彌賽亞,佛教講輪廻又話耶穌唔係彌賽亞,道教話天上有咁多神仙都話耶穌唔係彌賽亞,係咪全部都侮辱

你覺唔覺得憤怒?覺唔覺得受辱?
猶太教徒自己愚昩
佛教道教係第二樣嘢嚟
【繼續泥槳摔角】
首先,你有無研究過點解人哋中東會咁亂先,係研究了解睇下歷史資料,唔好講經住

其次,天主教徒同基督徒每天做好事?
【教會性醜聞】調查揭17%涉強暴 有受害人事後離開教會
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180624/58358445?itm_campaign=hkad_internal_link&itm_medium=internal&itm_source=hkad_web&itm_content=internal_link_1

浙江官方教會牧師顧約瑟「涉挪用資金被查」
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/china/2016/02/160201_china_zhejiang_church_detention

我姊被教會開除
http://www.ccmhk.org.hk/Common/Reader/News/ShowNews.jsp?Nid=677&Pid=35&Version=0&Cid=460&Charset=big5_hkscs#.XG-JfugzZeU

美國天主教300名神父性侵逾千名兒童 強迫男童赤裸擺十字架姿勢拍照
https://topick.hket.com/article/2138575/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99300%E5%90%8D%E7%A5%9E%E7%88%B6%E6%80%A7%E4%BE%B5%E9%80%BE%E5%8D%83%E5%90%8D%E5%85%92%E7%AB%A5%E3%80%80%E5%BC%B7%E8%BF%AB%E7%94%B7%E7%AB%A5%E8%B5%A4%E8%A3%B8%E6%93%BA%E5%8D%81%E5%AD%97%E6%9E%B6%E5%A7%BF%E5%8B%A2%E6%8B%8D%E7%85%A7

賓夕法尼亞州逾千兒童遭神職人員性侵 檢察長:教廷教區慣常隱瞞至法律追溯期完結
https://news.mingpao.com/ins/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/article/20180815/s00005/1534309303232/%E8%B3%93%E5%A4%95%E6%B3%95%E5%B0%BC%E4%BA%9E%E5%B7%9E%E9%80%BE%E5%8D%83%E5%85%92%E7%AB%A5%E9%81%AD%E7%A5%9E%E8%81%B7%E4%BA%BA%E5%93%A1%E6%80%A7%E4%BE%B5-%E6%AA%A2%E5%AF%9F%E9%95%B7-%E6%95%99%E5%BB%B7%E6%95%99%E5%8D%80%E6%85%A3%E5%B8%B8%E9%9A%B1%E7%9E%9E%E8%87%B3%E6%B3%95%E5%BE%8B%E8%BF%BD%E6%BA%AF%E6%9C%9F%E5%AE%8C%E7%B5%90

隨手一查已經係咁。再講多次,放棄二元對立
我成日都諗緊樓主係咪曲線撚緊cctvb
1.中東亂原因:遜尼打什葉 什葉又打遜尼
2.無線新聞無報就唔會特登google睇 因平時返工都好忙
不過你貼嘅都係天主教嘅問題
就係因為天主教太衰
偉大的馬丁路德先要進行宗教改革
咩叫第二樣嘢嚟?佛道連神都唔認,耶穌都唔認,按你標準仲唔係侮辱?

即係其他宗教唔認就係愚昩,唯獨伊斯蘭教唔認就係侮辱?
袁志偉又唔係教徒
無原因要唱衰回教啫
有牧師有神父,睇多次啦

既然無查清楚唔認識得深,何來咁大信心走出嚟話誰正誰邪?
用番李嘉誠個例子
佛教同道教就好似話李生係無兒無女
咁犯唔到你
猶太教只係否認你係但拿唔出證據
伊斯蘭教卻聲稱有李嘉誠DNA報告又話有李嘉誠親筆信否認你哋關係
仲周圍影印派俾人
1.就算有牧師 都係樹大有枯枝啫
2.睇完無線新聞 邊個宗教係正邊個宗教係邪大家心裡有數
一係我哋每人夾幾萬蚊,請大學訪問市民睇下大家覺得邊個正邊個邪
【繼續泥槳摔角】
佛道唔認神唔認耶穌,用你個例子,起馬係話李嘉誠生唔到仔,甚至話李嘉誠係靠自我分裂繁殖喎,你覺得咁樣好尊重?

你覺得唔認你成個教義,同唔認你其中一個宗教人物,邊樣嚴重啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞