點解回教徒放炸彈就係古蘭經邪惡?愛爾蘭共和軍放炸彈就唔關聖經事?

118 回覆
15 Like 51 Dislike
佢炸果陣有無叫天父萬歲 有無話係神既旨意 炸完有十鳩幾個老婆先
1.無
2.唔知
3.其實古蘭經都無話有72個處女俾自殺式炸彈人
回教徒
愛爾蘭共和軍
個基數係咪差太遠
即係點?
d 炸彈人話放炸彈=打聖戰呀嘛
當佢係殉教
古蘭經都無經文話留72個處女俾殉教者
真心想知 其實對於殉教者古蘭經有無講佢地既結局
根據伊斯蘭教義,「舍希德」(shaheed)可升奶蜜河流的天堂[9][10][11]。 但阿拉伯語「舍希德」一詞的本意為「見證者」,因為天災、疾病、被無辜殺害的人均屬於「殉教」的範疇。《古蘭經》第4章74節提及:「誰為主道而戰,以致殺身成仁,或殺敵致果,我將賞賜誰重大的報酬。」

被廣泛提及在天堂的人可享用72個處女,則是一個有爭議的話題。《古蘭經》第五六章(英語:Al-Waqi'a)(馬堅譯中文版)「他們將在恩澤的樂園中......還有白晢的、美目的妻子(houris)......我使她們重新生長,我使她們常為處女......」。「72」這個數字見於遜尼派六大聖訓集之《提爾密濟聖訓集》第21章「給天堂中的人們的最小獎賞,是一座有8萬名奴隸和72位妻子的住所......」[12],不過該等聖訓被絕大多數聖訓學家認為是偽造的[13]。克里斯托夫 · 盧森堡(英語:Christoph Luxenberg)則將houris解讀為古敘利亞語詞彙,意為「白葡萄乾」[12]。同時值得注意的是,在伊斯蘭教中,自殺是極大的罪行,是對真主絕望的表現。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/殉教
阿Ching咩宗派還是無信仰?
耶穌都講過佢黎唔係廢律法而係成全
而且佢經常係摩西五經引經句典喎...
你話唔使守舊約,用“因為我地唔係猶太人”呢個原因會唔會好d?
所以十字軍東征啱定係唔啱?要唔要d後代照跟?
1.我唔係教徒,我只係中意睇新聞特別係cctvb
2.耶穌已經成全咗律法
而家男人接受男人耶穌的愛就得
否則基督徒都要唔食豬肉同割包皮
3.全世界都係阿當夏娃後代喎
回教徒霸佔耶路撒冷
打佢哋完全正確
二戰後一班白人自稱猶太人返以色列復國咪係和平解放耶路撒冷
未聽過
你老母生左你已經係一件邪惡既事
好采一切都是因果報應 佢應該受緊
本是同根生
詆毀我哋耶穌係先知嘅全部都係邪教
天地都要過去,但我的話決不會廢去。《馬太福音24:35》
想講咩?
新舊約嘅嘢係永遠都要守,神對人嘅吩咐以及佢嘅原則係唔會因時代而變。

佢聖潔同公義係永遠都不變。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞