[Eating disorder 暴食症]輕斷食計劃 重整意志自救紀錄

92 回覆
55 Like 0 Dislike
咁我又未厭食過既 反而食到好困擾
我一直諗我係咪太貪食
https://www.google.com.hk/amp/s/www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2014/12/30/can-a-3-day-fast-reset-your-immune-system/amp/

可以參考下 除左身體 我覺得心理上都有一種重整
明白到自己唔係無左某d野就會即刻死
真正控制番自己作息飲食
其實我都斷緊食。 但係唔知咁好唔好。
我一日淨係食一餐,個餐就求其食。
因為我有健身 每日都有做,其他營養靠食supplement 頂住。
每日卡路里攝取肯定不足,但係用蛋白粉維持吸收蛋白質,令肌肉唔好流失。
應該要一日一餐,但食夠TDEE,都係好既斷食方法
我覺得應該食唔夠架啦
一日一餐真係好難食夠
係一個鐘內點食到咁多 頂爆個胃
(我都想試一日一餐而夠TDEE 個胃頂到唔多舒服)
咁做好似唔係幾好
搞壞身體就無謂,你食得多蛋白粉對身體好大負擔
有人睇 加油
唔只係太多蛋白粉 咖啡因攝取都過曬量。
反而係得tdee完全唔夠
我聽日都進行48小時斷食
好驚頂唔順
樓主介唔介意候個朋友互相鼓勵下對方😭
我又有同一個病 我係絲
經常好想搵一個明白自己痛苦既人去傾訴同埋幫自己🙏🏻
我都有同樣問題,暴食症&抑鬱症,惡性循環,好痛苦
之前曾經試過生酮但出酮疹被迫中斷,而家自暴自棄緊,明天打算48小時斷。
不如樓主開個TG group?可以share fasting 同健身心得。
同是天涯淪落人,希望大家可以互相支持鼓勵。
支持
樓主我支持你為自己健康做改變,但都勸你搵專家幫手,或者最少睇定啲再做多啲research同避免啲太極端嘅改變/diet

例如你嗰個講斷食嘅研究本身都講唔係人人啱斷食,例如長者小朋友同過輕嘅,而樓主齋睇bmi似係過輕?

然後喺香港就算淨係keto要出面搵地方食飯已經好困難,再加埋半素嘅話我諗幾乎只可以自己煮同帶飯?

如果你係主要心理問題嘅話,少咗機會同人食飯同其實社交活動對心理健康嘅壞影響可能更加重要?

另外如果無糖尿或者其實血糖問題,其實keto個原因係咩?同埋如果keto再加半素嘅話,其實就算去鬼佬超市買餸要搵到夠蛋白質+脂肪都應該好煩,嗰度又係心理壓力。
求pm
俾你tg我

Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞