[Eating disorder 暴食症]輕斷食計劃 重整意志自救紀錄

92 回覆
55 Like 0 Dislike
69.7>>>65
本身真係肥
又喪食
我都比暴食問題困擾咗好耐 好想擺脫呢個loop
樓主 我見你斷食時間會補充小量堅果
咁係咪唔算真正既斷食?

因為我見多數的只係可以飲水 咖啡 茶
連零系飲品都唔飲得

但係我覺得愈飲茶 咖啡便愈肚餓⋯
真正fasting 其實應該連堅果都不補充 haha但我cheat了 我覺得熱咖啡會無咁餓 茶會餓 zero代糖因爲會激發胰島素少少上升~
我也是:(
上面打了些 可以再問啊 斷食都有好多種
連續幾日全水斷又有 果汁斷又有
日日用都16/8 20/4 也有
不志在卡路里 而是系列更新&改善胰島素敏感度&飲食結構 從而得易瘦體質。
堅果輕斷食3天體重 體脂 肌肉:

斷食d生長激素真係好勁
樓主肌肉量直上咁濟
定係輕左比例上先上升?
請問點食咁多
想dirty bulk 上磅
宜家每隔3 4 個鐘一餐 都上唔到
笑死 我都想幫你食
其實愈抑制自己唔好食就會愈爆發 你想食又食唔到 覺得好搞笑

btw slow bulk好似好過dirty 呢
我都懷疑是 想試一次連堅果也不補充
想搵個人一齊開始
暫時未試過斷超過24小時
一返到公司做野就好想食野
我可以啊~ 24隨時都得因為我暴食完就會輕易斷24............. 但fasting 要48以上才有效,加tg?
我今日都斷24

你留你tg呀 我要開返個tg先 del左

有無研究過斷食應該食咩
我做唔到生酮 都係半素食 食得多肉 油會腸胃不適
而且太鐘意生果 所以都係盡力低碳
斷食就是不能吃啊😂
啊你同我一樣 我又愛面包生果不愛太多肉
@KinoshikaYuka add me.
如果大家想問野或開group也可~
我星期日會再試一次水斷3天
斷食後 第一餐應該食咩
打小左個後字

我見人講過長期斷食 應該要食泡菜
唔好即刻食碳水 但其實斷完多數都係會有碳水(蔬菜都有碳水在內)
因人而異,有人會補啲燕麥粥有人直接食返正常咁,因為斷完食油膩會不舒服,但如果完全走碳水通常都是油,所以我覺得蔬果已很好~食林啲既野好啲~ 你舒服就得。如果想生酮瘦咪食啲莓果、牛油果、菜、豆花、菜湯、清清的鴨肉魚肉之類都是低碳。
(我淨係識講唔識做)
都有暴食傾向 點解斷食可以重整
我有做開斷食 但我一路斷就一路想食
斷完反而會走去暴食
本身有抑鬱
其實我......同你有啲似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞