[Eating disorder 暴食症]輕斷食計劃 重整意志自救紀錄

92 回覆
55 Like 0 Dislike
如果有一餐半餐要係出面食 你覺得照食肉類 走汁 咁樣得唔得 有無話一定要去皮 同埋豬牛雞都可以架可? 我都係睇完youtube無耐岩岩開始
對~ 所以都係睇自己習慣 有人少食多餐 有人4/20 有人戒醣難受
對要走汁因為有糖,最好是雞牛啦,蛋白質高,如果正式生酮其實最大比例來原是脂肪之後蛋白質,所以皮也ok,重點只有5-15%碳水(蔬菜都有碳水!),我做唔到長期生酮因為我不愛吃肉。
唔該你 一齊加油
可見到暴食問題導致的體重及體脂上落幅度比別人大:昨天及大前天暴食。碳水亦會儲水, 起床臉部浮重精神不好,亦發惡夢。

今天體重達51kg 體脂23.4

15/1:
將食一餐低碳水晚餐,以菜為主,把多餘食物廢物推離身體,作斷食前準備。

利申個磅計算%有點怪 但作參考之用也無不可
生酮如果只用3日基本上冇用

因為未進入酮症狀態 生酮係長期飲食計劃嚟

而且3日斷食之後就生酮食油膩嘢冇碳水補充好易出事

小小建議 最好斷食之後休養幾日先
謝謝提點!但因為斷食48hrs左右已開始生酮,所以後續三天也是延酮,我都不會吃多肉類因為我半素食的,主要是盡量保持酮體低碳慢慢加回去,鍛鍊心智是我的首要任務
趁有空便打打有關自己暴食故事、斷食的資料。

關於暴食症:

我的暴食是心因性,是心理病。
跟朋友說起,朋友們只會以為我只是喜歡吃、食量大,甚至覺得我好健康,食極唔肥之類,因為我表面的確如此:「半素、喜歡煮和留意健康食品、熱愛各種運動也常健身、身型適中更是有肌肉線條。」這些條件卻讓我一直忽視自己心理病所引起的暴食症。

暴食是近半年的事。
從一年前起患過嚴重抑鬱,伴隨大多香港人也面對的問題,心靈匱乏和空虛。
我朋友算多、興趣也廣,但即使填滿了活動和約會,仍然覺得沒有目標及生活重心。

我不想回家,回家沒有不好,但每次回到家裡就好似要迫住面對真實的自己,從前愛睇書現在也不愛,因為不敢靜下來。
於是我做很多事讓自己忙,運動是其中一個可讓自己有即時滿足的感覺,我喜歡流汗、挑戰、訓練和感受身體上的肌肉。這看來是個好好的減壓方式,但我卻同時有另一種壞的方式,就是暴食。

暴食症不止是吃很多而已,而是食飽了還猛塞,不高熱量不吃,明明我愛食蔬菜,但暴食期間會食大量炸物、極甜的蛋糕、極油的點心等等,直至想吐仍然想塞下去,過種由享受食物到麻木地咀嚼到胃不適和自責內疚,厭惡自己的浪費和失控,覺得自己醜陋又髒。帶來是自虐的感覺。

分析過自己的問題也是大多暴食症朋友的問題:極端、心靈空虛、對自我身材要求高

這都要時間去調整,在靈性角度而言是要調整內心能量,學識同自己溝通,不能依靠外界能量去滿足自己,這只會擾亂自己。
所以我知我不可繼續暴食下去,這對身心也會造成惡性循環。

而在這紀錄只是個開始,沒希望有幾多回覆同支持,但當是個小監督同紀錄,如果有朋友有同我一樣的問題的話希望可以一齊調整自己,因為這不僅是關於身型體態,也確是個心理病。

我希望這年可以回復正常健身運動、以保持17-20%體脂為小目標;更要重新正常享受食物,治癒自己心理為大目標。
關於斷食:(不支持大家隨意斷食)

斷食在健身界和靈性修行界別也有使用。
斷食也有分幾種:靈修常用的水斷、油斷;健身常用的間歇性斷。
時間上有48小時、72小時、92小時,甚至有人7天、21天、28天。

通常斷食的好處在48小時就已起作用,亦開始燃燒多餘脂肪。因為中斷循常能源的補給線,代以利用人體內在的大量儲備能源,猶如汽油的備用油。其利用的次序是先用糖類,其次脂肪油脂類,再用蛋白質類。所以適當斷食配合重訓是是不會導至新陳代謝下降/肌肉下降,反而銷鎔自己長久以來累積的廢物與毒素。

動物界中很多生病後亦藉著全然放鬆、不吃不喝度過病痛而自癒;修行者則斷食以得內在清淨、覺悟;健身者會在減脂期間斷食生酮,斷食期間壞細胞會自我吞噬,腎上腹和生長激素分泌增加,反而在重訓有突破機會。

順帶一提,平日使用間歇性斷食亦可使血糖減少反覆上升,胰島素敏感度也會變好,減少脂肪儲存。

我知道也有很多人反對這說法,我不建議別人胡亂斷食,這只是我的小方法,斷食對我來說就是燃燒身心廢物的儀式~

有意見亦可指教。
15/1
晚上暴吃 大約12am完食

16/1
鹽水
黑咖啡

今日勞動工作,整日好忙,基本上是沒飢餓感。
12am 已斷24小時

17/1
鹽水

100g堅果

36小時:朝早不覺餓,肚裡有點熱熱,手有點點冷。
40小時:手偏冷,腹空,有點乏力暈眩,但沒有太大飢餓感,只是心理上想食。
42小時:心跳略快、有些作嘔,補充了60g堅果準備今晚運動。(其實都break了,但會繼續)
48小時:運動後身體回暖,不飢餓,口有臭味,頭腦清晰,情緒由極壞轉好。

18/1
鹽水
黑咖啡

100g堅果
0cal coke light

60小時:身體輕盈 少餓但精神不錯 之前積落的水腫都消左一半
67小時:極為精神 心情爽朗
72小時:運動後有點乏力和眼訓 飲了coke light後轉好

19/1
鹽水

堅果
椰子油炒芋絲
雞扒沙律

84小時:排了健康的便 無乜食野都咁多屎
92小時:雞扒+沙律

48.8kg
聽講斷食一段時間之後可以排毒清腸胃
但撇唔到去嗰個階段 岩岩斷完40個鐘 食左野補充能量去上跳舞堂 如果唔係可以試耐啲
挨唔到
我都係 40後開始意志弱了覺得運動前要補充 就斷左
應開個斷食健身群組
所以斷食期間唔應該做運動?定係可以照做但靠意志挨過去
可以做無氧 有氧太強烈血糖不足會暈
登你慘
我都有飲食問題,以前成日靠食垃圾好似一大包薯片獲取安慰
但幾個月前決定斷食10日就戒斷左
到宜家都冇再食過,心癮冇左

祝你成功 可以喺tg傾下

利申 絲
可唔可以TG 傾? 想問斷食野
我都分享下先 同有d異問
我由一月一開始168斷食
由月頭到依家都減左4kg左右
但係由上星期開始d屎就開始有問題
下下都屙思樂冰
食完一個鐘左右就即刻有便意
係咪有d唔正常 我都諗星期六放假去睇下醫生
但係又驚佢亂俾止瀉藥我
*疑問
係咪好耐之前既毒黎呀
嘩你令我都好想試!但你是水斷嗎?
我都有諗過係咪排毒
因為除左屙 又無咩唔舒服 又同之前腸胃炎唔同
所以都由佢屙 唔做運動都屙到輕哂
反而我上個月係咁做cadio個體重郁都唔郁
你本來幾重?16/8 20日4kg都幾快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞