[Eating disorder 暴食症]輕斷食計劃 重整意志自救紀錄

92 回覆
55 Like 0 Dislike
長話短說。

一年前因抑鬱厭食瘦到BMI只有16
體重逐漸在康復後回升 現在BMI19
我喜歡健身 愛以運動減壓 故此體態屬正常偏瘦
(甚至有腹肌

問題來了:但生活失去重心後,發現自己愈來愈有暴食傾向。每次暴食令我獲短暫快樂向自虐後自我修復的快感,雖然沒肥胖問題,長期卻對身體造成忽胖忽瘦的水腫、胃不適、皮膚問題、情緒不協調問題。

一日可以食完超高熱量的大量點心,再食大量曲奇蛋糕、甜品,再去打邊爐,再食串燒,再食雞蛋仔,忌廉卷再食薯片,再食一包公仔面。作為一個女仔,一日可達4-5000卡以上。

每次心理也很偏激,很極端地一係要好健康,一係就食到爆卡。只要知道自己開始食了一粒不健康的食物便會開始想食到肚爆為止,甚至會因為過飽入睡而不斷發惡夢,情緒起伏不定。

然後,發現自己不能再孤軍作戰,希望在此紀錄以作紀錄及實驗用途,希望在這個月,慢慢康復起來。

由於我希健身習慣,對於斷食對人的身心健康資料很多,有興趣會再說,以下先每天持續紀錄飲食與運動。

預左沒什麼人會看,我就當這是個blog吧,如有興趣的人可以一起紀錄。
15/1/2019

目前體重:49kg
Bmi:19 體脂:22-23
目標體脂降至17-18
+ 康復暴食問題 懂得享受食物
樓主幾高?
明晚只吃一餐晚餐作斷食準備,
進入斷食三天,
再轉入生酮飲食三天,
再逐步復食。
161~
留個靚名
嘩 久仰大名
謝謝
你暴食後有否扣喉?我識好多人都有。
欣賞你嘅決心 加油
加油
無 會飽到好想嘔又嘔唔出好辛苦
我翌日會劇烈運動 排汗後便舒服返
生酮飲食再配合8/16斷食你覺得work唔work
不會的 有很多健身者也會48hrs/72hrs斷食,
斷食第二階段其實會分泌更多生長激素及腎上腺,
甚至出現所謂更精神、肌肉百分比增加的現像,
我就正打算嘗試實驗和紀錄比大家睇。
作為一個暴食症患者我沒資格答你呢 但我正打算這樣做,我會生酮後變回間歇性斷食及碳循環飲食,因為知道自己愛碳水化合物,長期生酮飲食一定會回復暴食。
8/16其實冇咩用, 直接戒糖仲實際
對 我也覺如果間歇性斷食 起碼要4/20
依家只會食雞柳 菜 同蛋 戒埋野飲 覺得夠唔夠啊?
一餓個人就好炆
要視乎你好多野:TDEE、攝入比例、有否健身、空腹時間夠唔夠生酮,不如一齊紀錄啦
慢慢黎 8/16加你咁食法聽落已好健康 個個人有自己方法 唔好迫自己
唔洗返工咩, 4/20會冇精神做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞