12月唔好去北海道環道遊..13日環道遊

94 回覆
12 Like 5 Dislike
舊手宮線原來係雪燈節會場
咁真係有機會去睇睇
不過啲路軌可能比雪封實咗
你雪祭去

我主力係去函館睇
順便去埋小樽
留名睇report
第十一日 - 動畫迷已忘記多年的聖地巡禮 - 小樽

小樽係出名運河同玻璃既工業城市

今日黎, 無去..去邊?

地獄坂

睇落去, 做咩事會影學校呢?
行過學校, 轉右再上

入面因為無積雪, 所以唔比車行,

我由小樽駅開始行, 到呢到大約用左20分鐘, 因為積雪有20CM以上既關係,
我按前人既腳步先行到上黎

...到啦...我十幾年前就想黎既地方...

旭展望台, 最終兵器彼女既聖地,
細個夢想想黎呢到好好好耐, 大過一定要迫女朋友睇完套動畫再帶佢黎行山, 最後就響黃昏/大雪下響佢求婚..

可惜既係, 到我行到上黎為止, 我都仲係單身一個..

點解頭先話要影學校, 因為佢都係聖地既一部份

我其實有自拍既, 不過一個人好難做到, 我用左佢..

走之前瞓左一陣, 其實好舒服, 有啲真係唔想再起身..

爬上山其實我仲想去日和山灯台果邊有個位睇小樽水族館, 但係攰到定唔順就走..

比埋個地圖大家睇,

正常人向北行, 我係向南行~
返札幌lo, 其實之後仲有去もいわ山同埋大通公園既, 不過夜晚電話影相超級垃圾既關係, 相就算啦..
我呢啲一個人既, 根本就唔應該聖誕節當日去人多既地方..

btw, 講下狸小路, 好多大街小巷, 好多藥妝, 有啲店舖賣貴20%都有..
樓主去小樽居然冇去三角市場 仲有好多甜品鋪
有排存錢去
支持聖巡
景觀唔錯,好少聽人去旭展望台
好過去啲大路景點
淨係睇左第一張相已經唔想睇落去。
其實之後都好普通,

小樽真係唯一一個無論咩惡劣環境都一定會去既地方
仲有函館呢
第十二日, Boys be Ambitious

朝早起個身, 食個普通既東橫inn西式早餐, 無飯糰既東橫inn根本就唔係東橫inn, 唉...

起身坐地下鐵+巴士, 向札幌仲未行過既景點出發

呢到係札幌羊ヶ丘展望台, 認識北海道既話一定要識既古人,

クラーク(Clark)博士

呢兩條友超阻, 就好似家英哥想影維港果陣比班DQN阻住咁..

其實呢到出面係一個大草原, 再望出啲就係札幌ドーム, 不過日ham都搬左去北廣島之後....睇黎就變死場..

羊仔食飽就返入屋, 太凍,
雪人係去到就已經響到,
之前見釧路啲細路整雪人超強, 我學極都唔識..

行左一陣就返左去市中心, 因為想去北海道大學行個圈,

中央食堂要下午兩點先會有一般開放, 未到兩點我就響對面セコマ買左個雪糕食, 等到佢地兩點,
入面就無相啦, 始終人地食野地方, 不過唔知點解, 關東煮おでん既汁真係好好好好飲...

去埋佢個博物館, 入面一部份講クラーク(Clark)博士, 一部份講每一個學系既威水野,

明明帝國大學個名咁好聽, 唉

入到學校真係好有以前讀書果種feel, 響呢到讀多個degree我都制

其實好多晚我都係響狸小路到打滾, 六花堂既手信都買得返, 夕張密瓜味既餅又買到, 返屋企買左罐根室出既啤酒, 真係好好好好飲...

可惜, 無影到出黎..
呢日係12月27日, 28號開始係帰省ラッシュ, 即係大陸人講既春運, 我攞左新幹線既位, 唔記得攞埋去函館既位...

好彩..

尾聲, 函館
樓主行去網走dormy inn 都要搭的士?!
我都係16/12/2018 到稚內....
樓主講到咩都好憂怨
負10度, 大風雪, 夜晚9點
Saddddd
你係邊日係網走?
謝謝樓主post 二月尾一個人首次去北海道,請問一定要雪褲嗎?我打自打底+多條綿褲
要睇返二月尾天氣先, 我自己既話就推薦雪褲, 一條都著左兩星期..

北海道近海暖啲, 不過大風抵銷哂
最怕係大風果陣, 你全身無抵到風既衣物就好麻煩,

一條600-800HKD既雪褲, 防風防雪防水,
我響uniquo買左條heat tech牛仔褲...返香港就暖, 日本果邊0度都頂唔到.

我只係知咁多...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞