人過三十 再睇周星馳西遊記睇到個心好實

331 回覆
907 Like 11 Dislike
連大陸都有特登同呢套戲做study
呢套野真係完美,最後首一生所愛
當年新年上畫入戲院睇,仲係小學雞太細個睇唔明,依家睇返當然好正,戴住耳機睇,句苦海一出就起晒雞皮
帶你老母咩
當年入場睇上集,去到最尾彈出「留待下回分解」,全場噓聲架 跟住個個屌呃錢,自然無乜人留意下集
講開又講
多數對呢部戲產生難以開解感情嘅人係男人
好少女人會咁
男人多情但長情
女人專一但絕情
永恆道理
呢句係男人美化自己專用
多情已經仆街
長情係掛住食過最靚最正個條女姐

所以話女人真係唔會明係講得啱
睇到最靚最正就知你唔明
多數男人真係愛嘅都唔係身邊最靚嗰個
仲衰
其實你愛最愛啲咩
你係咁愛佢你就唔會分開
你愛既只不過係當時既自己同佢
你個所謂最愛都無可能好似以前同你一齊咁樣 已經大個咗 因為之後既男朋友而性格變咗
你仲愛佢啲咩?

乜所有嘢都控制到㗎咩
可能係佢要同我分開?
亦可能係一開始就追唔到?
盧冠廷兩夫婦笑言話一向沒有留意facebook及討論區,亦不明白「洗版」,他們回想當年寫《一》曲之前,是先聽導演劉鎮偉講個故事,盧冠廷說:「佢話係講一段500年嘅感情冇得開花結果,你知劉鎮偉講古仔幾叻,我聽古仔時都毛管豎起,聽完當晚返到去已經寫好,算好快。」
https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/daily/article/20150801/19238866
一萬年
一個曾經許過的承諾
一個曾經愛過的人
一個陌路人

苦海~~~~~~~
在世間 難逃避命運
同我諗法一樣
以前雖然冇特技 但真景 真爆炸 真化妝 吊威也 真心好睇好多
不過演員會辛苦好多
導演都係 好多天馬行空嘅諗法都可能因為冇技術人材而抹殺咗
其實每個男孩,本來都是想做一個感情專一的好男人的。
其實每個男人,本來看女孩子都是看臉而不是身材。
其實每個男人,本來都是不會講黃色笑話的。
其實每個男孩,本來都是渴望愛一個人直到永遠的。

只是,沒有任何女孩愛這樣的男孩,她們覺得這樣的男孩太幼稚,太古板,沒有情趣。

於是男孩開始改變,變成女孩喜歡的那種嘴角掛著壞壞。
開始學會說甜言蜜語而不是心裏想說的話。
開始學會假裝關心,學會給女孩送小飾物討好她,學會如何追求,如何把握愛情。

或者看破紅塵,遊戲情場,成為女人恨恨的那種男人。
他們可以很容易俘獲女孩子的心,但是他們也會在黑的夜裏叼著煙流淚。

心裏有愛的時候,沒有女孩;有了女孩,卻永遠沒有了愛的感覺!
孫悟空鐘意嘅係紫霞仙子,紫霞仙子鐘意嘅係至尊寶,
至尊寶鐘意嘅係白晶晶,而白晶晶鐘意嘅係孫悟空

看似一樣,但實為不同
果個年代劉鎮偉同王家衛係一體
果期同重慶森林一齊拍
所以兩套都會出現一萬年既對白
原來即係菩提老祖 呢家好似無哂大作咁既
我無所謂最愛
最愛既就係我身邊果個
如果唔係都唔會留佢係身邊
我都幾肯定我唔會離開佢除非我死咗
但如果佢離開我代表佢唔愛我
我會搵第二個去愛

人生在世短短幾十年就唔好扮情聖搞咁多野
珍惜你當下愛同愛你既人啦
以前細個覺得呢啲歌好娘
而家大個,好鍾意聽,聽到個心好酸
成套戲,朱茵令我最震撼的一眼係完場前城樓上一幕:

孫悟空上夕陽武士身咀完佢離開,
紫霞見到孫悟空背影
夕陽武士問做咩
二人笑完孫悟空似狗
紫霞抱住夕陽武士
若有所思望住孫悟空遠去既一眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞