人過三十 再睇周星馳西遊記睇到個心好實

331 回覆
907 Like 11 Dislike

期待下個月新喜劇之王再創經典
你又知人地心入面唔係覺得現仼好你好多
可能人地根本無諗起過你
睇得你好自豪飛咗佢咁款 你根本唔係最愛佢 你最愛果時既你 又順風順水又懶偉大做情聖無啦啦飛鳩人
好心你真係愛佢放過佢同祝福佢啦
講開又講
多數對呢部戲產生難以開解感情嘅人係男人
好少女人會咁
男人多情但長情
女人專一但絕情
永恆道理
呢句係男人美化自己專用
多情已經仆街
長情係掛住食過最靚最正個條女姐

所以話女人真係唔會明係講得啱
睇到最靚最正就知你唔明
多數男人真係愛嘅都唔係身邊最靚嗰個
我完全冇搵過佢
見到佢而家咁我都祝福佢
但我心入面知道一生人入面只愛過佢一個
咁夠未?
正解
lm
lm
屌 變左感情台
好傷心,真係無得返轉頭?
拍過一段刻骨難忘既 長拖 經歷好多野 兜兜轉轉 捨與否全在我手 既一次 之後 廿幾 已經深深體會到

你唔救佢 又會比牛魔王捅死 好慘 阿彌陀佛
都係唔關我事既⋯⋯ 無做至尊寶好耐啦
呢套戲當年香港無人睇得明,覺得唔及舊時黃晶啲笑片,票房好差。

反而過左好多年之後,大陸既大學生好鐘意,開始好多人深入研究呢套戲,成為左一套經典。

呢套係周生第一套自己參與做幕後,我諗佢當年一定極之失望,花咁多心機但無香港人欣賞。呢個係其中一個佢選擇番大陸拍戲,都唔想留係香港既原因。

好多時睇中國網民
分析 港劇/港產片
我更能認識作品(禮失求諸野

Btw, 香港人只需要TVB :
TVB版西遊記 = 西遊記
TVB版無間道 = 無間道
TVB功夫片 = 所有功夫片
TVB警匪片 = 所有警匪片
TVB卡通片 = 所有卡通片
TVB沒有播的片 = I DONT KNOW
星爺其他笑片不外乎 溝女 追女(而且只屬支線劇情)
唯獨《西》有 豐富愛情理論元素 + 主線劇情
女人對男人用「減法」
男人對女人用「加法」

女人會從相識既男人當中
漸漸知道自己「唔想要乜」
那些男人都是「能認清自己的工具」

男人會從相識既女人當中
漸漸知道自己「想要乜」
那些女人都是「能成就自己的砕片」
不同階段自然有不同嘅代入者

講返至尊寶
一邊係先愛上嘅白骨精娘子,另一邊係往後撻著嘅紫霞仙子;
至尊寶心入面其實已經作出左選擇,
但係佢淆底 唔想做壞男人...
只好一直拖同迴避... ...

結局點?
白骨精同紫霞仙子都唔再留係至尊寶身邊... ...

苦海~ 翻起愛恨~~
我好彩發現"紫霞"好過"晶晶"
乜唔洗㗎咩?

王晶拍王晶劇本又會點?
仲衰
其實你愛最愛啲咩
你係咁愛佢你就唔會分開
你愛既只不過係當時既自己同佢
你個所謂最愛都無可能好似以前同你一齊咁樣 已經大個咗 因為之後既男朋友而性格變咗
你仲愛佢啲咩?
又黎幼稚同不負責任既人既美化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞