人過三十 再睇周星馳西遊記睇到個心好實

331 回覆
907 Like 11 Dislike

身材
周星馳:
才華 SSR

陳冠希:
樣SSR

呢兩個點玩女
都唔會有毒撚異議
上高殘字poster同圖 固之然柒, 周生依家既電影對我嚟講直頭不堪入目,大陸亦有好多懶醒過份解讀既傻鳩

但唔可以否認好多大陸人鐘意呢套戲
香港文化輸出 當年往往就係靠歌影視
例如beyond, 未染紅既TVB 同香港電影
佢地就代表住香港黃金年代, 大陸台灣澳門 甚至東南亞,日韓都會接觸到香港文化

眼見香港依家咁多賣港賊你就會發現好多人比某D香港人更愛香港文化
係呀 我都好鍾意呢段 仲要之後張栢芝喺的士喊
上完身之後背著城牆, 一個人看似好瀟灑咁走嗰shot

睇到人最心噏
當年好似票房好差
因為分左上,下集上映
呢段真係拍得好有意境,唔使畫出腸,完全feel到個種唏噓

轉身就奔向大荒漠,音樂一起,雞皮都跟注起
劉鎮偉同王家衛以前一齊開電影公司
成日加埋d諷刺王家衛既元素
講起又講, 張偉健套西遊記電視版其實幾似大話西遊系列
又有位仙子叫紫蘭 都係鍾意悟空 都係結局要死
悟空又同白骨精有過一段情
當初一出評價好差
係之後俾d大陸人捧左上神枱
我十四歲都睇到好傷心
不得不提 劉鎮偉導演拍嘅戲真係好有意思,好有層次,好多好多訊息。。真係要睇幾次。。唔同時間睇有唔同感受。。

回魂夜亦係劉導演嘅傑作。。絕對唔係睇痴線佬捉鬼咁簡單。。當年公屋問題 教育問題 家庭問題 全部都被社會忽視。。。唉。。講起又想睇
本來一齣過但太長分左上下兩集
上集月光寶盒d線跳黎跳去,無人睇得明,所以柴台係咁鬧
但在錄影帶市場d人睇多幾次已經好受歡迎,尤其出埋下集之後
Agree
電視劇就有 時間/空間
畀演員演繹角色既 內心戲 心路歷程
一年最少睇一次
每次睇都又笑又喊
我覺得佢哩個樣係我見過最靚嘅人樣
上星期日 做逃學威龍 唔敢講第一 但搞笑演員/藝人黎講 周星馳真係好靚仔
那只不過是
「曾經共患難的人(愛侶 好友 家人)突然變陌路人」的哀愁

人們長大了
經歷多了
自然容易多愁善感
周星馳演技固然重要
但其實劉偉健先係最勁個個
成日見到人話周以前部xxx好正
有無諗過係編導嘅功力
‘’你老板呀你真係!我已經話咗唔得㗎啦你仲要oh o oh o 咁樣你完全唔理我幾咁難受嘅你‘’
宜家整套高清版重播上下集,票房高過新果啲。
愛一個人要理由架咩?
月光寶盒⏯⏮⏯⏮
仙履奇緣▶️▶️⏯⏹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞