【香港樂壇大毒瘤】傷孽賤臺「叱咤樂壇流行榜頒獎典禮」31周年柒事榜

142 回覆
165 Like 36 Dislike
夜間熱線 20190105 (A) 叱咤頒獎禮侮辱梅艷芳、譚詠麟同Beyond揭密
https://www.youtube.com/watch?v=iIu_KANB5WU

夜間熱線 20190105 (B) 踢爆香港填詞界壟斷黑幕
https://www.youtube.com/watch?v=Bzj9lYz15gU
夜間熱線 20190105 (C) 商台收聽率調查方法揭秘,究竟有無篤數?
https://www.youtube.com/watch?v=PJaej40LjXE
,可唔可以出多個新post唱衰2000以後嘅叱咤
我唔係淨係唱衰叱咤,我更加係屌柒個根源:俞琤同傷孽賤臺

淨係頭嗰十屆叱咤已經盡見呢個賤臺本色,2000年以後嗰啲叱咤可以話係不值一哂

俞琤成日開口埋口講何佐芝呢對諺語,簡直係侮辱何佐芝,因為俞琤歷年來所作所為充分反映佢就係一個仆街
咁都唔叫吹奏,只可以話大家對吹奏嘅定義好唔同
同埋吹就一定掂?你估連登真係神?
未來見成功係因為真係高質咋

仲有我反感嘅唔係吹奏首歌,係吹奏個人
特別係吹嘅同時要踩吓其他人
唔使開post架,一有位就入唔同post已經夠啦
好似呢個post咁

佢有心做、有好班底係一回事(唔係人人咁幸運咁本事想要咩班底就搵到)
唔代表唱得唔好都要人認同佢
隻碟我聽晒,裏面有首咩即刻消失比人吹到幾正
我聽左一半已經頂唔順要stop
因為真係唱得好難聽
CD都呢個水平都可以吹到下屆男金咁同周柏豪有咩分別?
周生喺華納時期啲歌唔差架喎
上面有人話老少平安垃圾
呢首都叫垃圾擺明係對人不對事
首歌如果係許生唱就唔垃圾啦
因為佢最叻嘅唔係唱,係包裝同宣傳

姜濤我就冇興趣吹奏嘅
拎佢做例子只係想講有幾荒謬啫

唔離題講返狗零三,的而且確係垃圾
啲獎買嘅買換嘅換,或者靠同DJ高層嘅關係
咩跟播放率根本係世紀大騙局
要比咩獎你咪播夠幾多次比你就係咁簡單
最可笑嘅係仲有人當佢嘅播放率係神聖不可侵犯
鳩柏豪就真係CD版都好難聽喇 不過許廷鏗唱live真係仲有好大進步空間, 有時都仲係太用力 同埋真心唔覺得鳩柏豪啲歌掂, 好多都只係算唔難聽, 不過佢把聲已經污染晒首歌
其實商台咁耐以來捧紅過邊個天王巨星?
坤哥
何謂普通?點定義?心之科學、天才兒童、無期點唔普通法?停半分鐘,除左份詞,曲編唱有何特別之處?

認真如初點計都係上年最hit嘅歌其中一首,唔知啲人係覺得佢唔普通,定夠普遍所以鐘意?

而家廣東歌點解冇人聽,其中一個原因就係缺乏簡單而悦耳嘅歌,歌手為拎903啲膠同討好一班小衆「專業樂迷」,寧願犧牲流行度,曲風刻意走偏,旋律複雜難入腦,題材刻意深奧,但忘記左音樂(至少流行曲)目的係令大眾有共鳴。有人覺得咁係進步,其實係自掘墳墓。環顧世界各地樂壇,今時今日pop都係情歌主導,快慢歌都係,係香港先鑽牛角尖,呢樣亦係903禍害樂壇所做嘅好事之一
我記得有一年頒獎禮,應該係90年代,俞琤上台講嘢,讚左A成分幾鐘,點知突然叫B上台拎獎...我當時覺得咁唔尊重人嘅?

嗰兩個AB係張學友同劉德華,邊個打邊個就唔太記得
我睇到嘅樂壇就係咁,而且係想講好耐嘅嘢,你要用恥笑嘅語氣回應咁都冇野可以再討論。你覺得上年好多人聽返廣東歌?上年有咩歌唱到街知巷聞?上年最多人講係咩?係古天樂!所以我同意Juno係好成功,係噱頭上
咪係囉,十幾年前講我都支持佢
方大同攞金獎我都有話佢圍威喂
但到今時今日仲講依啲?
有人肯播廣東歌算好
而且唔通港台,新城,tvb會好啲?咪玩啦
你真係好撚惡
上面有人講周柏豪以前啲歌呀,我回應吓都唔得?
老少平安普唔普通咪講完囉
你覺得自己認為嘅就係真理咪係囉
我而家係綜合講各歌手,講以前定舊年要你批準?
睇一個歌手嘅水平同前景,只可以憑一年表現去定奪?
再同你講落去都嘥鳩氣
巴打,你個POST雖然多負評
但我都舉腳贊成
香港既電台,電視台,唱片公司,電影公司已經唔識得做星,
只係食老本+用舊思為繼續佢地既制作
小弟縱觀日韓台美泰越中等等
外國不論劇本,制作,制度
小則美術,彩蛋等細節
都遠遠拋離本地日漸下降的水平

但佢地好似冇正視過,咁就等各位東南亞觀眾用收視去投票/淘汰佢地

利申:200X年後已經冇再追電視/影,廣東歌都只聽舊歌,分獎禮硬加唔會睇
啲dj扮撚哂kol咁真係好嘔心,明明佢地啲post分分鐘少人睇過連登熱門

btw,想支持香港音樂唔係撐呢啲濕鳩分獎比面派對,而係聽多啲indie野去睇下show
由細到大都唔明點解楊千嬅出咩歌都好
商台都會勁播
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞