【香港樂壇大毒瘤】傷孽賤臺「叱咤樂壇流行榜頒獎典禮」31周年柒事榜

142 回覆
165 Like 36 Dislike
Oh
太耐冇留意香港樂壇
903冇記錯係計播放率
但係播邊首歌唔係DJ自己話事架咩
對,狗娘生就係計播放率
DJ自由選歌,但係屌佢哋狂播或者唔播某啲歌,其實都同時影響緊聽眾可以聽咩歌,根本篩選聽眾選擇
但係到頒佢啲所謂獎嗰時咪又係任佢調
而調獎、分獎呢啲嘢咪又係去返千絲萬縷利益網絡囉
第一點可唔可以講多少少?點解要落梅姐面?
最衰都係英皇 四大 cctvb
呢個真係要搵啲舊新聞出嚟講,而好彩有個研究香港樂壇的blogger都有講到呢單嘢,當年唔係得梅姐(我自己就覺得因為狗娘生當年已經係同環球華納玩緊小圈子,要力捧當年係華納嘅葉蒨文;梅姐係華星,一個獎都冇 )
第一屆重有倫伯。倫伯1987年十大中文金曲公開宣布唔再攞獎,屌佢老母第一屆狗娘生又照頒獎畀倫伯,呢一切一切,咪就係源於肥婆:

https://comebacktolove.blogspot.com/2015/05/1988_84.html
1988年度叱咤頒獎禮關於梅艷芳的爭議
首屆叱咤頒獎禮, 最大爭議是梅艷芳沒獎, 以及譚詠麟已宣佈不領獎但照有獎給他, 有說當晚梅艷芳已打扮靚靚準備出席頒獎禮, 但去到場館外, 知悉沒有獎, 憤而離去, 這是傳聞. 她事後批評商台將譚校長擺上枱, 令他左右做人難. 商台在俞琤大改革下, 頒獎禮做法跟以往不同, 如即場公佈結果, 不會多設獎項人人有份等等, 由第一屆開始已惹起甚多爭議, 過後十幾二十年都有很多人不滿, 亦有很多人喜歡. 以下是88年度叱咤頒獎禮後的報章報道 :

「叱吒樂壇流行榜」竟名落孫山 阿梅強調公道在人心 反對保密得奬名單即場才公布
1989年1月19日
商台舉行的「叱吒樂壇流行榜」多個奬項中,梅艷芳榜上無名,對於這個賽果,不少人感意外,梅艷芳的反應是,商台只是一間機構,不代表全世界,公道自在人心。

當晚的頒奬禮,梅艷芳亦未有出席,她表示,實在太尷尬,即使是好朋友得奬,會為朋友開心,自己亦會有一剎那的失落。為免有尷尬的情況,她未有出席。

梅艷芳估計今次未有得奬,除了88年只出了一張唱片之外,近期少參加商台的活動,亦是落敗的原因之一。

不過,今年梅艷芳會將時間多放在唱片上,計劃出版兩張唱片。

張國榮曾經講過,不喜歡音樂性的比賽,會影響歌星之間的友情,對於張國榮的說法,梅艷芳很同意。

她表示:事前公開了得奬名單,會比臨時揭好,一大班人在台下,定有人失落。

看來,梅艷芳亦感受到阿倫的心態,她說早已感受有競爭才有進步,卻不可以是惡性,良性的競爭,大家都會歡迎。

梅艷芳表示:以徐小鳳為例,對於奬項好隨便,可見是實力派即是實力派,演唱會超過30場,證明奬項影響不大。

她說:「我贊成選十大金曲,卻不贊成選最受歡迎歌手,事關受歡迎的定義,好難作準則。」

梅艷芳表示:不介意沒有奬項,卻介意被人講葉蒨文取代她的地位,沒有講過自己永遠係第一,而且各人有各人的觀眾,怎可以講誰取代誰。

俞琤將葉蒨文的歌曲與梅艷芳的歌比較,梅艷芳表示:每一首歌的成與敗,除了歌手本身之外,天時地利人和亦好重要,不應將之來作比較。

無綫舉辦的「十大勁歌金曲頒奬禮」,梅艷芳已連續四年得最受歡迎女歌星奬,今年會否連任?梅艷芳表示沒有所謂。
==
梅葉之爭只是好事之徒搞出來 梅艷芳曾接俞琤電話 解釋其未能獲奬原因
1989年1月23日

梅艷芳在無綫十大勁歌金曲頒奬禮上,蟬聯第四屆的最受歡迎女歌星。

有指本年樂壇,繼張國榮、譚詠麟後,以梅艷芳及葉蒨文成為最新的競爭拍檔。 阿梅稱,其實所謂的梅葉之爭,只是個別好事之徒所形成,自問心情輕鬆,而以葉蒨文的鬼妹性格,相信也無所謂。問及會否覺得葉蒨文對自己的歌唱事業造成威脅?她認為,其實人生中,最大的威脅是自己,只要不同其他人比較,便不會受壓力。

早前許冠傑曾認為,歌星就如一個拳手,必須要擊敗對手,又如一個小學生,隨時應付考試,對此說話,阿梅認為只要是良性競爭,就是好事。也因此,每年樂壇上的頒奬禮都會備受矚目,事關透過頒奬禮,令歌者更有上進心,但笑言自己則是在模模糊糊的情況下蟬聯了四屆,可能是好運的緣故。

有指若歌星不出席頒奬禮,電視台或電台便不會播放其歌曲?阿梅認為,歌手同傳播媒介的關係屬互相利用,無可能不支持頒奬禮而要受頒奬。而且,透過傳播媒介,亦是一種同歌迷拉近距離的方法。提及商台的「叱吒樂壇流行榜」之頒奬禮,她榜上無名,阿梅不欲提起此事,只透露日前接獲商業一台總經理俞琤的電話,向其解釋未有獲奬的理由,阿梅形容當時也只是「哦」了一聲便算數。

稍後將北上廣州開演唱會,隨行帶備六名私人保鑣,據梅艷芳解釋,是因為廣州歌迷太熱情,多個人多份照顧。另則計劃在八九年,推出兩至三張唱片。
呢個同分獎文化、利益網絡始終都有好大關係,各懷鬼胎
其實即場先公佈獎項有咩問題
12. 《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮2016 》唱作人獎,金獎由林海峰奪得
呢個真係on99
呢個又係另一個狗娘生獎人惟親明證
鄭秀文96年個金獎調咗俾王菲 等到01年靠電影加持先拎到第一次女金
第一日知咩 不嬲呢d頒獎禮都係計數傾計架啦 金像獎又何嘗唔係 而家廣東歌已經係小眾到香港都唔知有冇一半人係留意,你仲停留喺幾十年前d野度執著 同六四晚會今天我又有乜分別 起碼而家903係indie同新人都會推下出黎,你要講咩903控制人聽咩音樂wow,以前都仲有d影響力,而家有串流 自己搵自己聽啦 聽乜鳩收音機呀
咁其實87年梅艷芳攞左影后之後,88年梅艷芳主力拍戲淨係出左一隻碟,全部改篇d好舊的英文歌,呢隻碟的主打歌除左stand by me hit d之外,夢裡共醉,不如不見都無咩反應,唔頒個女歌手獎比佢都正常喎
香港電影金像獎其實更衰,以前都可能反而重會多啲專業評審成分,近十年基本上又係玩gimmick,更加仆街係用人緣嚟畀獎,真係痴撚線

人哋臺灣三金,電影金馬、電視電台金鐘、音樂金曲,起碼真係要迫評審睇曬啲作品佢,做專業評審,香港
903係咁
但仲好多人覺得903計airplay好公平
明明都係小圈子頒獎禮
你計還計,計完最後又係為咗個利益網絡分獎,根本唔尊重音樂人
嗰啲我最喜愛獎重戇鳩,最後一刻就係變做會展全場最喜愛,同埋呢堆我最喜愛好多時又係一個gimmick嚟
成日改編日本歌都唔覺對本地樂壇有咩好處
有Internet 就自然會 search 到同覺得點解自己文化要改人地D 野
霑叔個論調當然唔係話反對原創歌,而係屌緊俞琤當年嗰兩次百分百原創日開始係全個傷孽賤臺突然一刀切齋播所謂原創歌,而停播改編歌,呢個做法根本就係篩選聽眾選擇,同時罔顧當時音樂市場實際供求問題。原創歌運動之後,啲唱片公司為咗跟傷孽賤臺,要粗製濫造原創歌去頂。
佢搞原創歌運動嗰個年代如果已經有考慮download/streaming同相應嘅business model,而家佢應該有能力帶香港樂壇做亞洲第一
難以置信
乜原來2019年嘅今日香港啲乜乜電視物物電台嘅頒獎禮都仲有人留意㗎
考古咩你老味
認真估你唔到
近呢十幾年稍為有啲要求嘅唔追歐美日本樂壇都追吓韓國啦吓話
就算唔係你話你留意開大陸台灣嗰啲都冇咁嬲

講真香港啲三流地踎娛樂圈嘅嘢WFC啦
我諗正常香港人都應該係don't give a shit㗎喎
身為香港人仲care呢啲就真心睇你唔起喇
你話你攞大陸我是歌手中國有嘻哈嗰啲出嚟討論我都仲敬重你三分
今時今日網絡發達大把好嘢你聽你睇啦
個世界又咁大
仲有需要依賴香港啲主流媒體feed嘢俾你娛樂
唔撚係啩
講到尾 香港樂壇
興盛只係大陸唔開放市場
好多有料係大陸出世既人黎香港做平台 出廣東歌迎合市場
97-00後發覺冇需要咁做 同大陸開放娛樂事業
商台支持原創歌同香港樂壇由盛轉衰冇太大直接關係
梅姐當年重有胭脂扣
呢個都要考慮埋當年佢實際播放率
但係咪就係連一個銅獎,甚至連其他獎都冇,只可問俞琤
真心唔識欣賞2010打後嘅主流廣東歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞