康文署 文化工作副經理

1001 回覆
134 Like 16 Dislike
真心咩
10分鐘自介+人家問下你working experience都無左啦
我咪已經講咗 …
自介完就係所有面試都會出現嘅兩條基本題
答唔到/答得唔好咪唔洗10分鐘就走得~
相問師兄係咪做相關工作或有相關經驗?
所以啲問題比較容易解答?
工作完全係另一個field
但有管理同客服經驗(佢哋啲問題主要都係圍繞呢兩樣)
自膠以為話包埋自介個啲基本野10分鐘
[核彈文宣]828#ProtestToo集會全世界都要去 平權=反極權 將火源燒開去

https://lihkg.com/thread/1508048/page/1

請問嗰兩條基本題係咪指working experience 嗰啲?
同工作經驗無關
只係兩條好簡單嘅題目
但我自己做interviewer嘅時候都遇過不少interviewees唔識答
明顯無準備
所以會提早結束面試
反而擔心好簡單既野
可唔可以講話係部門資料題定咩
我記得我以前喺大學open day做義工
有啲中學生走入嚟我個both
咁我循例都會問下佢點解對呢科有興趣同埋知唔知呢科讀啲咩

如果發現佢哋有心嘅先傾落去,路過運桔嘅就求其俾疊資料佢返屋企睇

… 其實就係咁簡單
*booth

auto correct ...
有冇人in完 問左幾時會有通知?
見完
同上面講既野一樣,問題唔難
但我係十幾分鐘出左房果批

我諗係要人對表演藝術要好有熱情,自行準備呢方面知識
係咪有問你文化表演內容 之前IN做緊呢份工果陣又係比人問到口啞啞 雖然而家都係唔記得D人名同戲名
做緊藝團?
係,好介意呢樣野,但我有睇,不過係演藝學院商業味重既show

可能倒佢地米
我新工係大學類似部門 基本上要做既野差唔多 係咁搞文化之類既活動 劇團樂團表演講到自己好有熱誠 其實冇乜
你幾時見
好簡單 做呢個位其實好閪忙 而如果佢請左你既話會再分你去唔同位做(大會堂前台/hkcc行政大樓)
而其實個post主要係做節目籌備 local野/單一表演比較簡單(節目組)因為冇咁多野要籌備/主題範圍冇咁大 而節慶就一年兩個(唔同主題)兩個都差唔多係由零開始做出黎 但係節慶範圍好大 要管既野比較多 工作量比較大 但係唔會死板 好多野都要構思

利申:做緊HKCC行政大樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞