康文署 文化工作副經理

1001 回覆
134 Like 16 Dislike
留名
留名
其實份工係好忙但做啲野好低b定又多野做又難做 可唔可以講下interview有咩問
野就實多,低唔低b就睇位
個人覺得好講求臨場應變 面試都幾考呢樣(聽呢個職系嘅同事講)
請問下呢份工其實係咪實際都係想請返政府圍內d人/相關工作經驗既人?
報左之後 到有offer 成個流程係點?麻煩晒
lcsd 全部都係伏是常識吧
其他野可以考政府
呢一範野都係出私人市場做啦
第一題答你唔到,我估計都係睇考生面試表現比較多,但老實說有相關工作經驗/學歷背景嘅人會有優勢都正常
題外話我識有fresh grad以往係成功考到的,依家仲做緊
至於第二題,應該同一般政府請公務員嘅流程相似,都係你報左之後等佢回覆睇下去唔去到下一關,之前我聽講係有2 round interview,冇筆試 (今年唔知有冇變)
然後得左咪有offer/waiting list唔得咪regret letter
OT冇錢架,得鐘
SSDA係有不過要超過某鐘數先有錢仲要唔多
唔該曬 巴打 希望將來有幸入嚟做
照咁睇康樂部升職好d
但做野一樣西
份工同我做緊既野差唔多 做左幾年有D想走
但我冇考過CRE diu
一grad就有offer既錯
2 round interview 係會考d咩內容架呢?形式都係panel咁單對單問你野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞