★J慧中時間又到了(47)

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
Apple同window 係咪少數電子嘢
消費者共識係唔update?
問題係迫消費者update,例如iOS,佢強制軟件開發者唔再支援iOS 9,MS仲衰,唔會問update唔update,自動幫你更新

前排我本嚟係部notebook開咗個代理軟件先上贏國,部notebook長開嘅,第一、二日用到,第三日用唔到,以為牆咗,咁試router嘅冇事喎,估到可能自動更新reboot部機,返到香港一睇,真係中晒

所以Windows server冇得搞嘅,更新吓條毛嘅事都要reboot,只可以做桌面機
老貓撈唔撈?

大掃除家務助理減少 工會倡年廿五起時薪$160以上 (13:17)

張燕歡(右)指,廚房通常是大掃除中最難搞的項目。(袁志豪攝)

on.cc東網專訊】農曆新年將至,不少人因工作繁忙而未能抽空「大掃除」,會考慮聘家務助理代勞。香港家務助理總工會的「歲晚大掃除搵工互助計劃」,今日(6日)開始實施大掃除價格的時段,較去年相應時間提早兩周,由今日起至年廿四(29日)的時薪為150港元,年廿五(30日)起的價格由160港元起跳,較去年加價10港元。

工會幹事梅錫志指,每年收到約400至600多個大掃除訂單,大掃除工作較平日家務辛苦,10年前願意接受大掃除工作的家務助理有過百人,現已減至50多名,故今年提早大掃除時段,以及將年廿五開始的價格提高10港元,冀吸引更多家務助理之餘,亦望僱主提早請人大掃除,減輕助理新年前的工作量。

副主席張燕歡指,廚房通常是大掃除中最難搞的項目,以抽油煙機的扇葉為例,先要噴上廚房清潔劑,一小時後以熱水清刷,再用牙刷刷淨隙縫,整個過程耗時一個半小時,而一般市民清潔時亦易犯錯,如清潔後不抹乾扇葉,結果裝上後導致停電,或用了漂白水洗刷,易令扇葉生銹。

張亦指,較難清潔的還有天花板,兩年前曾有一個700呎單位天花板全發霉,屋主嘗試先行抹淨,但弄得頭暈頸痛,結果張利用抹窗的伸縮棍清理約三小時才將天花板霉菌全清。

工會建議500呎或以下的家居聘請兩名家務助理工作4小時,600至800呎要聘請3人工作4小時,900至1200呎則要請4人工作5小時。

清潔抽油煙機扇葉過程耗時1.5小時。(袁志豪攝)
最憎家務
160蚊鐘喎,玩吓手女主人著睡衣冇戴bra,U可以做全裸家政男呀
老貓信唔信生果?

iPad Pro 機身彎曲可換機與維修!Apple 發文解釋外殼變彎原因

Apple 去年年尾發表的 iPad Pro 平板電腦,不斷有用戶報告機身發生輕微彎曲的問題。Apple 一直以來都表示 iPad Pro 機身微彎並非缺陷,而最近他們正式在官方網站承認相關情況,並宣佈若彎度超過一定標準,可在購買後 14 天內更換。

Apple 在最新發表的報告當中,解釋 iPad Pro 外殼的生產過程令它容易出現平整度上的偏差:鋁質外殼會在研磨後產生細微的孔道,在高溫環境下把塑料注入這些孔道當中,當塑料冷卻再經過加工,就能成為堅固的外殼製品。在過程中機殼的側面會產生細小的直條空間或裂縫,這個效果可令 iPad Pro 的外殼當成天線使用。而亦由於這些裂縫,導致外殼在平整度方面產生了偏差,但在一般使用的場景下,應該是不能被發現的,也不會影響外殼的堅固度與性能表現。

Apple 指即使這樣,他們也不允許 iPad Pro 的外殼出現 0.4mm 的偏差。如用戶發現平整度出現問題,可在購買後 14 天內進行更換。而在保養期內如出現造工上的問題,Apple 也會提供免費維修服務。

https://unwire.hk/2019/01/06/ipadpro2018/notebook/tablet-notebook/
香港除外
如果去電話台講Nokia 7 wifi連接速度仲快過XR,啲idog一定衝出嚟咬
must

同 紅衛兵、環保撚一樣
老婆有部6plus同iPhone X,有時間再試吓,就咁睇坐喺sofa,對住router3米距離,iPhone 7同iPad 2017嘅wifi速度相若,XR收唔爆兼慢咁多,粒晶片絕有可能水過2件舊貨,Nokia 7 2017年機買得咁平,都係同一個位同一個網站測速都快過佢,有冇搞撚錯? 買到4、5部嘅錢
諗起Equalizer 2裡面有條友比丹尼爾華盛頓打瓜咗,用佢隻手指開鎖電話,而家部部都face id、人面辨識,其實好危險嘅事,全部去晒big data,FBI又好、贏國公安也好,捉老貓易過借火
唔係講笑,個個人人面辨識開電話,即係將自己個樣送比生果、屎為、三叔........,一定入晒大數據做分析,U電話咁多cp圖,有晒U個撚樣,冇得走
用家問題
前鏡頭,人面辨識,big data,全街CCTV,各種社交網絡,未來人類進入真正slave世界
唔奇,idog會話iOS順,其實on9嘅,56K 上網快過光纖? 5G ACwifi肯定快過N嘅,硬件限制嚟,唔通iOS用2.4 N wifi會快過Android 用5G AC?
老猫 I'm back
話說部Nokia 7 用咗咁耐,冇idog講嘅lag到用唔到,唯一唔好係佢個電源管理,就算喺setting閂咗電源管理,唔用嘅話佢會自己熄app,代理軟件有時冇留意就撞牆
唔知係咪上太多咸網
之前兩部an機真係用咗年幾會lag
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞