[BL]第203回召喚腐男腐女 Merry Christmas with 眾男男

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
上水
新年快樂
有個講法係日本自asset bubble 爆左之後依廿年搞到人民對現實(如結婚、買樓)絕望寧願all in二次元角色同偶像文化
換句話講 姐係咩都唔再理嘅享樂主義
可能佢地嘅諗法係用錢買虛假又短暫嘅夢想呢?
我都係呀冇錢嘅話好唔踏實
其實我覺得我地冇乜小圈子架啦wo
冇人追天府泰劇d bl劇?
我覺得講唔關事既野都算
Inside jokes真係好趕客 雖然有d po跟本就唔想新人入
走左去睇靈能百分百既動畫 mobu 點解可以咁可愛
隔離post嘅post主
幫手推一下啦因爲我本身冇睇泰劇答你唔到
其實全球好少地方可以好似香港咁長年有經濟增長,雖然個個都話越黎越差,但心底裡其實都仍然覺得自己可以活得更好(會考慮移民本身已經係基於呢種前設),而日本真係幾代人無見過社會更替,物價年年一樣,人工又年年一樣,摺D嘅話真係可以咩人都見唔到聽唔到(香港你點摺都會聽到人聲,感受到人氣),長年毫無變化咁生活的話儲錢又的確真係無乜用,倒不如洗得就洗,有事咪話走就走

所以先有論著講日本人一方面無乜生存的感覺,但同時又會覺得好幸福,因為都無得改變
細聲講句我覺得依個post自己開嘅post都算正常嘅
因為講到最後有時點都會off topic
唔想新人入嘅話我真心建議開what’s app group 仲好啦
多謝補充
不過其實我覺得日本人先係走唔出嘅果堆
佢地諗野永遠淨係諗到自己國家已經好盡
男嘅打死一份工/女嘅就結婚收山
租屋租到退休先再諗下之後去唔去鄉下地區買唔買樓
永遠一成不變
但忽略左d冇能力/唔想咁嘅人
依班人最後只能放棄哂所有野
天府泰劇而家仲存在? 兩年前好似都比人買晒去譯收費劇
搞到果時睇片都要睇人偷放錄屏
旺角好多人
THIS

IS
我睇緊乜撚野

綠川光

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞