【請人睇】好 Programmer 是怎樣煉成的?

310 回覆
20 Like 193 Dislike
其實真係可以自學,讀唔讀 U 都學到

連 machine learning 一樣可以自學

所以依一行真係競爭大,遲早乞食
負評
因為呢啲文字你套落咩職業都得 係無意義既心靈雞湯
得罪講句 我覺得如果你本身有部車+車房比你練習 真係可以上網就學識整車
6皮grad 逗2皮
值博率好高
https://www.dealingroom.live/customer
點解你學生作品個個button都乜撚野反應都冇
巴打又誇張左 至少你要有錢齊晒d料任你舞任你試
但電腦只需要一部就可以 符合經濟效益 任舞任試 所以要比較拎返d相似既比較
例如數學 你可以由零慢慢睇到識計果d stat, linear algebra既野
如果要比錢學就學d上網都唔容易學到既野
例如data analysis, 可以分享下自己點做data analysis既經驗, 點樣做data mining
搵1d 例子, 如果想搵d討論區去宣傳自己product, 可以收集返討論區既user既留言時間,內容 從而推斷個user職業係學生,定係做律師醫生飛機師等等,知道左個平台係多咩職業既人,去決定投放幾多資源落個討論區
二手車我估唔貴 所以整車我覺得唔係唔可以自學
衷心感謝巴打嘅建議

我地而家已經有一啲 project 係出邊公司 sponsor 學生去做
等學生讀緊嘅時候已經可以接啲現實嘅 projects(非強制性,佢自己諗都無問題),再由我地 guide 住做
另外有啲社福機構冇咁多 budget 嘅,我地都會推介俾啲學生去接
咁樣 學生、我地同 sponsor company 都可以得益

至於成立一間 vendor,始終有人工租金等等嘅 burden,要好專心去 manage 先會賺到錢,暫時分身不暇去獨立開一間

再一次感謝巴打真誠嘅建議
如果自律能夠學到,當然最終都會入到行
但網上嘅教學好多流於表面

例如
Git 遇到常見嘅問題,我地會同學生一齊去 troubleshoot
Node.js + TS 又會點樣呢?
OOP concept 點樣先易掌握呢?
Testing 點做?個個網上教學淨係教你 Calculator Test,咁如果又有 router 又有 db service 又有 model 又有 frontend 應該點 mock 點 spy 點 unit test 呢?
React + Redux + TypeScript 又點入門好?
React Native 常見嘅 versioning / native bridge 又點砌?
仲有度一個 project 由 0 到 UI/UX 到 ERD 到 finished product 到 deployment 到 CI/CD

以上種種,自學唔係無可能,只係時間要長非常非常之多
我地正正就係用我地嘅經驗,去教曉大家以上嘅野
而我地開學校,係最希望大家行少冤枉路,出到黎做一個好嘅 developer
應該係無開著個 server 了
呢個 dealingroom 當時算做得幾靚,有 customer portal ,有 dashboard,有 management portal。不過我地唔會幫佢地 manage 啲 projects,全部野佢地自己 own 自己 host,我地唔插手,變相我而家都幫唔到佢開返著啲機
docker-compose up -d
咪理連登仔啦
打曲打到做CTO, Co-funder
真心勁
IT曲狗番工7-8個鐘唔講野同人無交流
好難有發圍機會
git push github origin
然後 CircleCI CI/CD

重申:無學生 repo access
又要logic好
又要有freelance project
又要唔介意朝9晚6外dup code (OT)
又要溝通能力強

其實唔難 你出得起矽谷價(~50k hkd fg)咪請到囉

合理
咁做會唔會變左廉價接job做壞市
我地唔接受急、或者 scope 好實、或者要 production grade 嘅 projects

我地只會做 POC/Prototype,同埋一定要有空間俾我地學生發揮,否則啲學生淨係花時間拎 requirements 都未開到波就無左個意思

所以唔會同出邊市場爭 jobs
老老實實,唔好咁多excuse啦,你呢d有幾難fix幾難check呀,link唔work呢d有UAT過唔會咁囉。
你如果只係私人網頁/細公司用罐頭,fine。但係你賣緊tech,收人一個Msc 35-40%學費架,唔ready就好心收返埋先啦…
抱歉巴打,呢個係我地不足,希望之後你見到我地嘅更新版會滿意
老老實實
一開始做野個陣
完全唔明點解以前啲 code 可以爛到咁
做落就明了
3 成 IT 狗廢既
5 成做到就算
淨返個 2 成先會幫你諗下
樓主篇文個啲萬中無一
我都認為有人教係好過自學
不過學生短時間吸唔吸收到就另計
同埋從我自己經驗有人教同自學唔會真係花多好多時間
好多時有人教係跟住教果個人果套去做..我自己覺得會比個框框框住自己

而你講既野上網有唔少資源一set過成套咁教 例如我幾欣賞台灣既IT邦幫忙入面堆鐵人賽教學 你上面講既野入面有cover到
所以最重要係你地教既同網上教既文章有咩唔同同優點先值得去比咁大筆錢學 如果可以希望搵d學員分享下你地課堂既野講下有咩特別
例如學左既野識套用返出黎, 課程重點訓練學左既知識應用到不同環境情況下
呢d應該會(要)係你地課程既優點

不過想問下nodejs + typescript會點樣 咪typescript 去寫nodejs 有咩特別點樣?
有routing有db service又有model有frontend唔係正路一個普通web system會有既野咩?
我諗自學都唔係咩大問題既
都係學返mvc mvvm呢d pattern駁odm/orm
界返開d business layer data access layer
反而分享點寫unit test點mock ui/ux呢d exp就網上學同有人教又真係有分別 不過就算有人教我覺都難掌握到同做得好...

最後我認為你地既課程好過ive asso openu果d 19course
至少貼近個市 實用性高
但就真心覺得貴
因為你肯網上學就有唔少資源去學
cover左你地課程內容
隨時上黎(辦公時間)都有得睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞