【請人睇】好 Programmer 是怎樣煉成的?

310 回覆
20 Like 193 Dislike
而家IT fg基本都有20k+啦
上面講咁多做乜
出到去做野, 一星期幫我搞店
搞唔店ot死店佢
巴打之前因為你個post報左accelerate 估唔到你轉左出黎做
萬分抱歉巴打 大家交咗咁多時間同金錢出黎,如果唔係佢手法有問題,真係好離譜,我都唔會走

手法有問題?可唔可以講多d?
比哂錢啦

做咗咁多衰野,我再教落去絕對係助紂為虐,為香港添多一個毒瘤
見到多一個巴打中伏,我的確係好嬲

X 記係 印度公司 你見啲職員一半都係印度人
: 講到情況咁差

巴打我讀完唔會轉唔到行掛

D instructor無料到?我目標要入行做it 佢教到我野就ok
其中一位學生喺嗰邊 9 月開學的
最近今個星期岩岩過咗黎,連 for loop 都睇唔熟

我地以前做 lecture 大約 1.5 hours 一日講完
聽佢地講,佢地嗰邊試過一日要連續教 4 個鐘 應該係唔識教,教到亂晒所以搞咁耐
跟手 demo 唔到就賴我地寫落嘅教材有問題 但佢地又唔識寫過喎

你咁講我有d驚伏。。
如果有咩唔對路就搵小弟喇。。 希望幫到手
Udemy 9.99USD一個course,你話點解要送錢益你班友?
online course同真人教比?
無知一問
白紙一張 宜家yr2 三大
上堂學過基本C++ oop 基本data structure( tree, hash table)
夠唔夠揾intern
定係要再學多啲嘢?

ps 本身都諗住winter 同spring自學下web同其他lang
有幾多人俾完9.99會認真上堂
唔上都不痛不癢,仲要見唔到真人

但拎咗五皮嘢出黎對好多人黎講都係破釜沉舟,唔係乜嘢大數目但都唔少,至少俾完一嚿錢佢地點都會俾心機學。

你見咁多人想轉IT就知幾多人月薪得萬中至兩萬頭,月入post個個話自己搵六七皮嘢一個月結果叫貼payroll 十個得一個貼到
真係想試intern去玩下IBM個 1yr intern,個個去親都話學到嘢 ,而且intern人工黎講唔係最差嗰浸

中小企就請你返去做免費奴工多(仲要多數做Data entry),PCCW就叫你坐埋一邊

我當年係去頹到爆嘅政府,除咗賺零用係冇任何用途

如果唔想做廉價奴工又學唔到嘢,就上網自學,玩下hacker rank / leetcode ,或者開個Git 做mini development。畢業拎黎做pofo 勝過千言萬語
一條路係盡頭,另一條係起點
當然轉到行冇包食糊,三個月就收皮比比皆是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞