【請人睇】好 Programmer 是怎樣煉成的?

310 回覆
20 Like 193 Dislike
呢個答你唔到,因為 IT/Development 每個行業都有得應用
呢題問題就好似問「做會計做邊個行業最穩陣」一樣

反而你話 邊個崗位最穩陣 都有得講下
有齊呢六種優點嘅唔會係你班港資賤種請得起
咁會唔會有part time version 既主力full course? 利申 自學做緊frontend 想學多d fundamental上既野
唔敢開

如果將三個月嘅內容拆做 Part-Time,要讀至少七至八個月,唔敢保證大家都有恆心讀到最後。搞得唔好的話,成功率可能好低

如果有足夠嘅巴打想讀 Part-Time,大家又好有恆心同 commitment,可以一博嘅
或姐會唔會開私補
私補就真係搞唔到

我地會幫一啲公司(例如太古可口可樂)包堂咁做 training,一堂十人,按佢地想聽乜就教乜,有幾深得幾深

但係如果係「私」補(即係一對一)的話,咁計落係超超超貴喎
我點樣先至知道自己真係需要去報依個course
小狗兄既course 明顯focus on implementation
Development entry level 係有可能三個月ok

但如果今日大家可以要做it engineer 係需要面試個陣刷leetcode, whiteboard coding, 非常多theory , 講system architecture, algorithm 而唔係講緊development level 而睇

可以寫包單絕對無可能三個月搞得掂, 反而CS/IT 本科生 FT/PT 讀兩年 專門研究某個topic 就真係有可能

舉個例子要去做image processing 簡單想做個verify 驗證碼 俾圖個program 識認數字 分分鐘可以做over 三個月睇size (由咩都唔識, 到學白背景1 有顏色背景0 ....)

請非本科生做entry or more high level programmer , 原因係香港公司根本唔需要你去學到咁深入, 根本唔存在要R&D

p => ap => sa => pm 通常香港個path 係咁,係做做下dup code 就上去做SA 做documents 管pj, 之後會轉跑道同外國唔同

外國個d知道你實google , 佢地要既係R&D 既人, 所以出d問題問你既野根本google 唔到, 佢地會覺得d tools , language 根本唔係重點, 呢d你見小狗兄三個月9-6都舞得d學生掂, 大不了半年啦好未

學校教你唔同既computer knowledge bubble sort , complexity, 公司interview 個陣剩係考你algorithm
河內塔 n 層recursion , tree node , reverse binary tree . 等等 你連呢d algorithm 都搞得掂 區區個幾個tools language 仲易啦下話

重點在於你個人既根基打得好唔好 問番d 底層野, 學校先因此而存在
小狗樓主
點睇香港IT咁多奇怪毒撚
讀CS見好多, 插著耳筒聽動漫四圍走
有D同佢講野講極唔理人
有D真係唔知佢有咩興趣,又唔打機又唔睇電視又唔行街

呢個係咪香港IT失敗原因其一?
- whiteboard coding
- theory
- system architecture
- n 層recursion
- tree node
- reverse binary tree

我地知道缺乏 CS theory 係 coding bootcamp 嘅問題
所以以上呢幾樣常見嘅我地都會講解同埋實操
我絕對寫包單三個月唔會有你喺大學專注咁了解得咁足(但同時大學入邊又未必係個個都咁專注咁去了解喎)
透過 theory + implementation + 實操 過程,佢地了解嘅程度已經足夠應付香港工作嘅需要有凸了

好嘅學校,絕對因此而存在,我絕對尊重
唔好嘅學校/大學/Professor,香港亦有好多
咁痴線 成班怒飲red bull 狂操?
真心做咁耐野,呢類人佔十分一左右,都唔係算好多
而且某部份你指嘅呢類人,能力都好高

香港 IT 失敗原因,個人認為係

1)早年太少人讀 IT,勁嘅人都揀晒第二啲科(例如從商、醫科等)
2)development 不受尊重,你見時不時有啲唔係 programmer 嘅走入黎話 HK NO IT
3)主導香港科技界發展嗰邊連 code 都唔識揼,行內數一數二領袖大部份都係老闆 rather than 開發者
4)數碼港科學園不思進取,我之前係數碼港 incubatee,對我間 startup 嘅幫助接近零,導致培養唔到世界級 startup/unicorn
係辛苦架
另一個學生岩岩操完返屋企,我就先岩岩收工
重有係無R&D
無錯 啲研究生又全部係 NDS,啲 NDS 讀完,勁嘅就閃左去,廢嘅就留港仲霸埋啲 IT 狗職位拉低埋個價
有空可以上黎會談一下 吹下水了解一下
咁唔係朝九晚六 都就黎晚12 咁真係有d機會三個月操到出黎
唔係每一個學生都會去到晚 12 嘅,但如果有心讀,我同埋其他導師會盡量奉陪到底

香港有RnD team你都唔敢入啦
香港d project milestone 根本唔係人做得黎
好容易造就左一個deadloop出黎

1. Project start: 定目標, 時間
2. 揼code
2.5 [Optional] 執上次爛code
3. User中途改requirement, 時間無改
4. 趕時間揼code, OT無補水, program structure開始爛
5. UAT再改requirement, 要即時見效果
6. 加上hot fix code
6.5. [New instance] [新Project] Go to Step 1
7. Release, 有bug再執過, OT
8. 正式Final收工

上一份startup工作就係咁既模式
永遠一個project未完另一個project又黎

樓主出發點係好 但係輕視左香港人所謂既idea同埋IT狗死頂爛頂現況
仲有係課程切入唔到市場需求
幾時okay?
首先你要搞清楚it 同工程裝修果d一樣有好多範疇,有人係專精implementation,有人係管project,有人係algo 好好好,但你係無可能強求所有人都專同一樣野,你會唔會叫裝修佬去理解個tool點整出黎,背後用左咩原理?
IT 同建築工程 最大唔同係

一般人對於建築工程尊重好多 你唔會見到地鐵起起下突然想加多個站或者出入口

但係IT 就唔同, 人地會覺得你改少少 加少少好快姐

我如果用客果邊的角度睇
非IT 的人draft完一個requirement, 之後出product 試試下發現有case 你無做/無包/無handle

非IT人: 依d 咁common sence case 都無包?? 真係document 有寫就包 無寫就唔做 咁架。。。
(依team 外判develop team 就被扣印象分了)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞