(WW2多圖)當二戰時期既黑白相變成彩色相

342 回覆
3084 Like 8 Dislike
得閒舉下鐵

好似呢張咁
好鍾意睇畫出黎介紹野既圖
不過你想colour既戰艦係咩名?
我要做下research 知道多d關於張圖既野先敢開始整
收到
集合咁多位既意見都係全部都太鮮色
由今日起整既相會改變一下個顏色既%
仲有一件事,就係當年佢地染布同依家唔同,會有比較大ge lot to lot variation, 就算同廠,兩批貨都會有色差,仲要當時咁多廠出,而且,當年個colour standard係一個range黎
仲有,德軍軍官好似係要自己出去造制服,所以色差就更大
謝謝樓主~
真係令冬日添上溫度(熱血), 暖晒 !
Thx
我成日望住啲二戰黑白相ff當年係咩樣,其實加返彩色落去既話真係唔覺係幾十年前發生既事咁
嘩 正呀
好靚 第一下仲以為有咩新技術可以將張相一下變彩色
(雖然好似二戰嘅菲林真係可以scan 返做彩色出黎)
想問下 到底點決定d 色? 例如恤衫咁 係自己揀隻色黎上定有根據咁上?
你都覺正呢
又學到野
我好鍾意睇佢地既衫
但係冇諗過到底係點造出黎
咁請問Heer果件經典外套係唔係大量生產冇咩色差?
死啦諗唔到 因為好多都已經上咗色
花好多時間諗下到底係咩色 因為係歷史唔可以亂黎
RAF果張12條友整咗最耐
佢地既救生衣連埋一條條亂到爆既繩睇到我眼花
不過望住架Lancaster對眼好返哂
Heer件野先大色差,早期QC嚴d色差相對冇咁大,大部分會呈灰綠色,後期去到42年開始,絨比例改變,變到愈黎愈灰色,甚至溝俄國絨會變黃等等
Strongpost lm
原來係咁... 但係偏黃既又未見過
我心目中想像既顏色係咁樣 其實準唔準確?

Sorry我好似問得太多白痴問題
係我認知入面,M43係會偏灰,但唔代表呢隻色唔存在,所以好難話準唔準確,一般都係講緊普遍黎講係咩色
不過我會建議你唔好用呢d做reference,因為畫師上色同實際會有色差,你再睇又會再有色差

不過我都好有興趣認識巴打你,可以一齊研究一下
絲打可以睇埋 二戰全彩實錄 好好睇 十幾集 discovery整
如果你搵唔到link我今晚收工搵比你
幾好啊,色彩艷麗,我都好滿意
航母上左色真係靚好多

日本d 戰機白色底真係好靚
黑白個陣都冇咁覺
成日上reddit睇Colorized History
巴打有興趣可以po上去
可唔可以幫個忙

有冇黑鬼士兵?
另外赤城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞