(WW2多圖)當二戰時期既黑白相變成彩色相

342 回覆
3084 Like 8 Dislike
勁勁勁
請教下樓主張圖同mon用開乜色
RGB/CMYK/YCbCr邊隻好d?
我轉gray先 令張相變成完全黑白色(有時d原圖係少少黃)
跟住用RGB開幾十個layers開始填色
高質
琴日有巴打想睇Otto Carius
啱啱上好咗色

想請教各位顏色上有冇d咩做得唔夠好可以改進?

1945年初, Otto加入第512重裝反坦克營成為Jagdtiger既指揮官
(題外話 Jagdtiger 係一架專係射坦克既重型坦克 不過炮口只係可以轉10度....想射身邊既野要慢慢轉彎 )

當時d人稱佢為"Panzer Ace"
因為佢係東線戰場上打爆超過150部敵軍坦克同1架戰機

樓主勁!
帽邊條粉紅絨你都有舊化上色, 利害 !
唔講以為填咗色果D相係本身彩色
巴打睇得出 識貨

我上網見到有其他人整呢張相
冇粉紅邊 冇銅色Panzer Badge 冇金色Wound Badge?!?!?! 連頂帽都唔係咁既色

個顏色完全同歷史唔啱 如果Otto仲在生見到都應該唔會鍾意
我一定要整返好去
辛苦你了大大
感謝樓主認真精神~
(利伸, 因為我自己都有一套國防軍'42後戰車服
絲打,Luftwaffe皮具應該係朱古力啡色,Heer 39年前都係啡,去到40之後先係黑
原來係咁
我想問下,打緊仗點解個天仲咁藍 一粒子彈落地都彈起哂啲塵土啦
何況戰場又手榴彈又炸彈
好正好好睇
好似呈現喺眼前嘅感覺
巴打唔講我都唔知 等我記住先
咁Walter Nowotny件皮褸全黑會唔會有問題?
全部相我都做咗好多research 但係有時d相好難判斷係第幾年
呢個係好問題 你覺得邊張最唔真實?
我上面所整既相都係未打果陣時影低
第一張係空炸前一刻影落 未有激烈戰鬥住
巴打有冇打算著出黎比我地睇下
我都好想收藏軍服同reenact 不過應該冇一件會啱我著
絲打整唔整到呢張 IJN CV Kaga
高汁留名 絲打真係好有心好專業,好欣賞你
以前讀世史睇好多黑白相,估唔到彩色又別有一翻風味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞