(WW2多圖)當二戰時期既黑白相變成彩色相

342 回覆
3084 Like 8 Dislike
我相信鍾意歷史既你除咗睇書 仲會睇下相
但佢地全部都係黑白色
不過唔知大家有冇諗過
如果係彩色既話到底會係點?

我平時一得閒就好鐘意睇WW2有關既圖片
所以就突然諗 如果我將佢地加返顏色 睇落會唔會好似家既相咁?
可能你會覺得黑白相先係原汁原味
但都不妨睇下

Alexey Yeremenko(第220步槍團/第4步槍師)鼓勵佢既士兵係未死之前對德國陣地進行反擊
呢張相係蘇聯第二次世界大戰中既標誌性照片之一
好可惜影完之後既幾分鐘佢就死咗

1942年10月22號
英國皇家空軍(RAF) 第106中隊係Lancaster面前既合照
呢張相應該係我最鍾意既作品 有班咁型仔既RAF同我最鍾意既bomber Lancaster係入面

鍾意德軍既你應該知係邊支軍隊
其中一位士兵既相

John Robert Osborn
一位係Battle of Hong Kong為我地付出生命既軍人
佢地比敵軍既手榴彈襲擊 Osborn將手榴彈丟返去比敵人
但就有一粒執唔切
而係呢個緊急時候 佢就大聲叫隊友走開
然後用自己既身體包住手榴彈黎救佢既同伴
而琴日咁啱就係佢死忌 希望佢可以安息
香港人係唔會將你忘記

RAF 皇牌飛行員 Raymond Harries
1943年同佢既Spitfire Mk XII合照

德國空軍CLS機師
Hans Joachim Marseille
外號非洲之星 1919年12月13日-1942年9月30日
一共擊落咗158架敵軍戰機
其中有151架係北非戰場度打爆既
佢10分鐘內擊落8架敵機 1日擊落17架
平均擊落一架敵機只係用咗15粒子彈

不過好可惜係22歲果陣坐全新既BF109試飛果陣引擎著火 跳唔到傘跌死咗

德國空軍皇牌機師 Walter Nowotny
1920年12月7日-1944年11月8日
JG 54既少尉
係呢5年內飛過442次
擊落258架戰機 其中有225係蘇聯既

Adolf Galland(左2)同其他Luftwaffe對話時影低既相

Galland既頭像照

Adolf Galland同Werner Mölders
兩位好出名既Luftwaffe機師 仲係好朋友
佢地係度討論緊當時空戰既事

最後我好感激你竟然睇哂我既作品
我盡量講咗張圖入面既含意 希望巴絲打你地會鍾意
顏色有錯同我講聲 我即刻去改返
因為我今個月先開始用photoshop
之前我對ps係一無所知 而家先開始學

我整既通常都係普通既相 唔係好出名果d
現實識我既人覺得做呢樣野好無謂 但我只係真心鍾意呢段歷史而想做返d野

如果巴打有好提議/鍾意既相 (Axis Allies無所謂 唔係WW2都可以架!) 可以share比我去上色
冇錯呀佢真係勁到CLS

btw 高質post留名
點樣用software加顏色上去架
樓主你係用咩software啊??
自膠
photoshop
人地tag住@reneecolours
樓主都應該俾返credits
btw 正!
我係@reneecolours
個post入面既相全部都係我上色架
睇到絲打
黑白相有味道啲
到底係我手機太藍定係英國空軍套制服真係咁藍
我係跟呢個顏色去整
但我可能整得太淺色?

冇記錯RAF有少少灰,冇咁鮮嘅藍色。
我手機睇到好鮮嘅藍
唔知係咪因爲我部係Samsung
好勁
咁等我一陣改下個藍色睇下會唔會似返d 救生衣果d正常?
高質
留名鼓勵吓先
絲打?勁
樓主加油
藍色正常
多謝你同我講返
我最唔想就係整錯顏色對相中入面既軍人不敬
咁可能係我手機,三叔通病黎
上面有巴打話正常
你睇下有冇Mac機開黎睇下
因為我都唔sure係咪我手機問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞