垃圾公司遲到16分鐘後扣員工$500![有圖]

328 回覆
36 Like 244 Dislike
Champion ? 屌 真係估唔到
可以合約寫出最低工資,無遲到無比人偷野先有bonus就合法。但係出正常人工遲15分鐘扣$500就唔合法。
擺買
都唔明點解仲會有人做 見到啲舊同事仲做緊,好似做到好開心咁 比人呃緊都唔知
見樓主咁講應該真係扣左人工
人工啊 比人扣左$1000。最on9係要罰鐘,遲到16分鐘後要16mins x 5mins咁罰
人地可能0遲到、人工又滿意呢
我個fd做緊呢間
佢話比人偷衫要果日返工既人夾份賠
偷2件已經冇左成日糧 白做
垃圾公司
大把港奴覺得無問題
扣左$1000啊 好彩新公司個主管同我講,佢地咁做犯法
唔明點解唔裝防盜
所以話讀書好緊要
唔係話讀唔成書都係垃圾
但返工比人壓榨緊甚至僱主犯緊法都唔知

以前做過一間賣衫
PT全部都冇418最後成班PT嘈上office唔係就唔返工同勞工處見
最後公司屈服一人出返幾千蚊比佢地
裝防盜就冇人偷咩
得兩三個staff
我搵幾個fd入去試衫試褲一人捉走一個staff之後咪又係冇掩雞籠

利申:以前做sales比人用呢招偷過total幾千蚊衫
Part time 人工得$50,仲要扣$1000!無左兩日錢
識玩wor
公司mark up 高d 價錢,幾百蚊請支那賊仔入來偷衫俾返自己,員工要夾錢俾返即係員工其實係消費者
咁撚大間公司唔裝防盜 自己唔裝就搞9班員工 咩道理
個時返工好似比人杯葛咁 無人陪我嘈上office
其實都唔關讀唔讀書事
唔理你咩學歷 出黎做野之前起碼都睇下勞工法保障自己先
其實都係上個網睇一睇又唔會哂好多時間 但就好多人都唔去睇
擺買champion
唉樓主你條傻9
你人工已經唔係高㗎啦
仲要咁樣被啲濕鳩僱主呃錢
唔知你做乜撚嘢
首先,勞工法例冇明確指引扣錢點計
但必須要喺合理範圍
遲16分鐘扣5舊好明顯就唔撚合理啦
邊有可能遲3個字一日人工
你仲要返1日都冇5舊啦
然後,賠錢最多3舊
你賠條褲俾550都被人呃撚咗...
得啲大陸人買
就係因為通常讀唔成書既人先會懶得睇呢d野有錢收就算唔識反抗
甚至係小學中學比人洗晒腦連自己有咩權益都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞