垃圾公司遲到16分鐘後扣員工$500![有圖]

328 回覆
36 Like 244 Dislike
申利:借ac
話說前排返過美國牌子冠軍Chaxxxxx兼職,簽約個時都好地地,但一聽到啲員工守則就開始唔對路。返左大約一個月真係頂唔順,比人扣左$1000,之後就辭左職。其實想問下大家既公司會唔會都係咁?已經去左勞工處,佢地話會調查!
之前個男朋友間公司都係咁
15 mins 扣500
痴撚線 咁個日幾舊水人工返黎做咩,即場劈炮唔撚撈
可能同你之前男朋友係同事
僱員缺勤,但只能扣除實際缺勤時間的工資

僱主如非法扣除工資,可被檢控,一經定罪,最高可被罰款 10 萬元及監禁 1 年
on撚9!見宜家好似開左分店,又請埋明星。都唔知啲錢係咪員工到扣返黎
佢係可以合法扣你錢 但要合理
30分鍾扣500 已經唔合理 勞工處會幫你搞
上星期已經去左勞工處,佢話要調查下
可以告佢
告9佢老母閪 賤種公司
遲1分鍾都扣600
唔可以扣人工,樓主你search 下有相關案例,法官都判左僱傭條例係講明有咩情況可以扣人工,遲到唔係。
之前返早得兩個人返工,比人偷左$1099褲,之後每人要賠$550
乜撚野 犯法咖喎
https://www.hkflu.org.hk/rights_enq/index.php?mode=thread&id=5563
係咪同一間黎 同你份野完全一樣
個時有問過Senior架,佢話:你簽左約同意左
似係喎!
總係有班傻仔硬食 又唔係咩專業人士 你反佢面以後又唔會無公司請你 都唔知班傻閪賠黎做咩
合約唔係大哂 要跟勞工法
遲到係唔可以扣人工,佢可以定勤工獎,遲到冇獎,但不能倒扣。
花3兩小時去勞工處吧,幾粒鐘換返1000蚊,對其他小職員也是好事。
法官講明合約唔可以淩駕法例的,唔通我簽左同意俾你隊一刀你隊我就唔犯法咩
佢地似係真係畀人呃
係,簽左都冇用,勞工法先係最大。
又告得、疏忽做錯野令公司有損失、最多只可以賠300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞