垃圾公司遲到16分鐘後扣員工$500![有圖]

328 回覆
36 Like 244 Dislike
我都對於樓主嘅感覺深感同意,dllm 50蚊一個鐘話多唔多 話少唔少,已經唔包飯鐘 一日得400

翻工嘅人又唔多 part-time流失率又高 翻工對住啲大陸閪做到成隻狗咁 仲要一眼關七望撚住有冇人偷嘢 每次翻工都心理壓力大到仆街就係驚要倒貼錢翻工大佬 我地又唔係警察邊睇撚到咁多嘢? 就算祝搵到個賊又唔會報警,話落口供好撚多嘢搞

公司咁撚有錢裝個超高清cam仲要係好撚清楚睇到啲人樣個隻,又近排無啦啦買walkie 要員工帶,唔帶又要處罰
dllm咁撚多錢不如裝個 alarm啦,又係問過啲 full-time點解老細唔裝,佢話因為多客逐個逐個拆防盜嗰舊嘢好麻煩好㗰時間喎~ 閑閑哋嗰度啲衫都至少300以上, part-time人工底福利又少仲要賠埋一份

好心就改下啲政策啦,見到咁多part-time唔做都唔覺自己有問題
其他鋪頭俾人偷嘢根本都唔使自己員工賠啦 以為自己係潮牌覺得有人走都會有好多人想做
仲要之前病撚到九彩,有醫生紙都扣撚左我成個月勤工,變撚咗做一個月得45蚊一個鐘,真心覺得好岸鳩

真係好彩有樓主開post 令我地依啲仲做緊嘅小員工唔使比佢哋壓榨 萬分感謝

利申:借朋友ac開 勿相認
遲到就自己攞黎衰,不過扣咁多錢等於要人白做就正仆街
宜家要帶walkie咁on9 鋪又唔係大,你話好似H&M就話 講起睇cam,個時返工個主管話店長成日都會睇cam 試過有次返工,個店長睇cam跟住打落黎屌鳩我地 又話點解企係到唔做野 一個客都無,你想我點做野呢 ?店長睇cam係好正常,但長期都望實個cam,真係好撚大壓力
同感
當啲pt狗咁 臨時嗰日請病假都要扣勤工真係癲 真係就算病一諗到成個月糧變45/hr真係死都仆返去 大公司係咪不嬲無同情心㗎?人地公司勤工係番齊加錢 嗰個月到target又加錢 依間on9公司勤工係+5/hr 一件衫都500up咁濟 對啲員工又苛薄又on9規矩
好心in人嗰時唔好懶係嘢咁話50/hr啦 根本就45/hr 睇你咁講有無人肯做你份垃圾工
我唔明拆嗰alarm有幾煩 不嬲客人要都係拎新俾佢
一日有幾多件衫係可以賣到last阿
淨係識屌我哋冇心睇住嗰場
同感好似沙田一個同事 同佢呻下公司on9規矩 佢就護狗主咁話遲到就係要罰㗎啦 撚唔知咩要罰咩 扣500佢都覺得好似合理?係咪公司隻狗 博上位升職
勞工法例大過所有合約,訂果個有冇讀過書
成個post都冇話遲到冇問題。
只係個penalty係極端唔合理,亦反映間公司好有問題。
做個比喻,一個國家亂拋垃圾係要判死刑,你仲會唔會去呢個國家住
犯法呀on9仔
合約寫明要賣身
冇人權
7*24
以事論事
真係犯左法wo on9仔
唔該留言比d 質素黎
可以按比例扣人工
當你一個鐘60蚊即係一分鐘1蚊
你遲15分鐘扣15蚊係可以
但超過比例就犯法
份約犯左勞工例就唔洗理份約
跟例做
推到執笠為止
因為本身勞工法例都寫明可以唔出
可以唔出 同一定唔出 係唔同 所以 員工勝利

上面啲條件係個準則比勞工準則低
所以可以試下投訴
借account

有錯要認,打不還手,罵不還口

你好,本人係fokka limited 負責人Raymond

本公司於早前接到勞工署職員查詢有關員工合約,昨天2018年12月12日,本人特意主動與勞工署代表安排會晤,另外就因員工守則等問題上進行電話會議,昨天得到勞工署的回覆,有關遲到及扣薪的問題,本公司無權扣多過實際遲到時間的賠償及超過300元的賠償,本公司及本人對此承認犯錯,作為公司負責人,本人對此事責無旁貸,謹在此向大家鄭重道歉,對於此事本公司已經立即作出修改及更正。另外受此影響的相關同事,本人已經即時在昨日向所有受影響包括現任或已經離職同事個別聯絡跟進及處理。

如再有任何查詢,可以電郵給我
Raymond@fokka.com

負責人
Raymond
紅假呢個勞工處都話跟合約 ,點員工勝利?
又唔開公司名,此post 已完
好心香港教育強制教勞工法啦
屌你老母商家治港
冇腦 比人恰到上心口都照番工
樓主垃圾搵唔到其他工
通常對奴工處認下死狗就得
一年冇幾多單可以告上庭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞