前公司有同事玩佛牌養鬼仔...

248 回覆
1154 Like 30 Dislike
依家辭左職先敢打出黎
前公司有分sale同文職部,我係做文職,但有個sale同事日日都係到提自己玩佛牌同養鬼仔嘅野
但佢業績的確係top,係公司都叫有啲地位,冇人敢得罪佢,包括上司

佢人其實幾好...但一係公司得閒果陣,就會拎個佛牌出黎又比人睇又點咁..
office 唔大,大家都迫住聽佢講野
佢話過自己屋企會有上香喂飯喂糖同買玩具比個鬼仔玩
以我所知玩佛牌有分正邪,正牌係唔會做依啲野,咁姐係佢養鬼牌啦

跟住佢又有同其他女同事傾下感情野,然後有個女仔A話想溝個男仔,想問依個同事拎法寶
然後個同事比左支油佢,個依支係人緣油,用左就好易溝到手。
然後又有另1個女仔B話同男朋友成日嘈交不和,依個同事又比左支野佢(唔知係咪又係果支油),過2日B番到黎就話同男朋友好番,琴晚重翻雲覆雨

但係個A呢,佢話支野真係好神,本來個同事話比佢用1-2滴已經夠,但呀A就好貪,用左大半支重唔想比番個同事...
然後個同事係lunch時同我地講番依件事,重話果支野係好貴重,好難入手,個A咁仆街,一定唔會放過佢。我心諗...唔會係屍油掛
過左1-2個星期左右A就唔知點解突然要辭職,然後走左....
我地冇人敢去問

有次食飯時,佢又提自己可以見到鬼,然後其他同笑講笑咁話幫我地每人睇下,講到我時,佢只係笑而不語,頂我真係淆左
平時係公司,我地都唔敢OT太耐,唔想夜晚走,個個都怕哂依個同事(同佢個仔),都唔知佢會做出啲咩

諗番起當時番工真係日日都有[驚]有喜(花生),有時都有少少懷念,但咁嘅同事真係不了
古曼童同鬼仔兩樣野喎
唔杯鳩佢?
即係個貪心舊同事已經死左?

見親呢啲人都避之則吉
同佢關係過得去就 okay,如果同佢關係差左,佢個人又記仇啲就真係有排煩
好恐怖 有無諗過佢個仔望住你打呢篇文
過左1-2個星期左右A就唔知點解突然要辭職,然後走左....
我地冇人敢去問

姐係過左身?
我識鬼咩,佢日日係到提佢個仔點點點,人地唔知真係以為佢生左個仔

btw 食飯時聽佢提過話係[養鬼],但又會講下個佛牌又話佢自己識好多師傅,我地個個都玩開點會識分
幾十歲人仲信神鬼之說,醒下啦
上司老細都驚左佢呀

不過佢人係幾好嘅...只要唔得罪佢
不 要 再 說 了
帶佢去睇精神科啦,師傅幫唔到佢
得罪佢都真係幾大獲下
唔係呀,係離開左公司,冇人同佢再有聯絡
但明明做得好地地,又冇聽佢講過要辭職
因為公司都幾多,平時又hea,就算要OT都唔會太長
所以我地冇人知佢點解突然要走
巴打邊返工
我地冇人想聽,但office細迫住聽佢講野,佢係公司top sale係老細臉前講1-2句都GG呀,你明唔明我地嘅感受呀

利申年齡未去到[幾]十歲
辭左職唔關我事啦
新同事加油
仍重要係top sale,真係話哂事
冇人敢得罪佢
唔自爆啦,港島區銷售行業,不過我係文職
係咪銅鑼灣,我之前都有個咁嘅同事,不過我一早無做了
之前聽過有位人兄玩陰牌 只要佢睇岩邊條女佢走埋去掂佢就會識到/食到 但之後隻野太勁搞到佢痴左線入左青山 之後佢媽就搵左個師傅去驅鬼 入度間屋成間屋都係
咁勁應該一早發左達
唔係,不過都近嫁啦,過少少
我個經理都有養鬼仔

唔覺有咩問題wo
去電視城搵明星握手咪屈咗機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞