前公司有同事玩佛牌養鬼仔...

248 回覆
1154 Like 30 Dislike
諗起去外國旅行,見到十幾廿個泰國成年人嘅旅行團,全部心口都有啲一睇就知係養鬼仔/古曼童之類嘅頸鏈,心諗屌你家陣親子遊學團咩,即刻走都走唔切

最奇係佢地係個二戰紀念堂出面大合照,但係個紀念堂同時係中世紀就起好嘅教堂黎。。。
屌你唱鳩我 搞鳩你先
我都想要果支油
依家辭左職先敢打出黎
前公司有分sale同文職部,我係做文職,但有個sale同事日日都係到提自己玩佛牌同養鬼仔嘅野
但佢業績的確係top,係公司都叫有啲地位,冇人敢得罪佢,包括上司

佢人其實幾好...但一係公司得閒果陣,就會拎個佛牌出黎又比人睇又點咁..
office 唔大,大家都迫住聽佢講野
佢話過自己屋企會有上香喂飯喂糖同買玩具比個鬼仔玩
以我所知玩佛牌有分正邪,正牌係唔會做依啲野,咁姐係佢養鬼牌啦

跟住佢又有同其他女同事傾下感情野,然後有個女仔A話想溝個男仔,想問依個同事拎法寶
然後個同事比左支油佢,個依支係人緣油,用左就好易溝到手。
然後又有另1個女仔B話同男朋友成日嘈交不和,依個同事又比左支野佢(唔知係咪又係果支油),過2日B番到黎就話同男朋友好番,琴晚重翻雲覆雨

但係個A呢,佢話支野真係好神,本來個同事話比佢用1-2滴已經夠,但呀A就好貪,用左大半支重唔想比番個同事...
然後個同事係lunch時同我地講番依件事,重話果支野係好貴重,好難入手,個A咁仆街,一定唔會放過佢。我心諗...唔會係屍油掛
過左1-2個星期左右A就唔知點解突然要辭職,然後走左....
我地冇人敢去問

有次食飯時,佢又提自己可以見到鬼,然後其他同笑講笑咁話幫我地每人睇下,講到我時,佢只係笑而不語,頂我真係淆左
平時係公司,我地都唔敢OT太耐,唔想夜晚走,個個都怕哂依個同事(同佢個仔),都唔知佢會做出啲咩

諗番起當時番工真係日日都有[驚]有喜(花生),有時都有少少懷念,但咁嘅同事真係不了

樓豬係打手黎,小心啲

我google緊邊度有得買
餵飯餵糖個d應該係古曼童 好似算係正牌
養鬼仔要餵血
果陣時聽我都有諗過 但當事人個媽係每晚都見到有唔同既女仔陪個仔返黎訓 之後入左青山又醫唔好就搵左我識果位師傅果度求助 有日我見個師傅帶齊裝備 佢就講左佬我知
D牌商誇大左神祕主義個部份
只係一盤生意
同你解脫煩惱冇咩關係
做人行得正企得正
冇野埋到你身
睇完樓主個post好L驚
唔係猛唔猛嘅問題
係日日番工無限reloop佢嘅分享事跡真係...
成日搞到公司個個疑神疑鬼,女同事去廁所都要人陪
喂 啲佛牌撚應下啦
下年施政報告全港一人一邪牌 係咪全港就有首期
不 要 再 說 了 (已經講左第3次)
咁大個人信依啲
你話佢係黑社會龍頭
或者係共慘黨高官就話有少少驚姐
但驚埋啲唔存在既野
有時係香港出街都會見到有女仔戴
記得係商業大廈出入時見到,都避一避唔敢同佢同lift
放過我啦
諗番起支野又黃又黑就...
支野外觀好令人不安,真係咪搞
餵血
我對左個同事咁耐都冇事,有咩好驚
呢啲post就有羅蘭
J圖post就乜圖都冇
都估到呢啲post實有啲仆街會post嚇人圖,所以半夜會碌慢啲睇
唔係話信唔信,而係公司有啲咁嘅人真係好影響工作環境同氣氛
就好似你唔係耶撚,但日日番工都被迫聽日講耶穌
真係掂既話佢就唔駛比錢誠哥洗啦
有聽過,仲話個火炭玩具倉都係比佢地既遊樂場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞