[無人睇咗?]無敵破壞王2

236 回覆
29 Like 8 Dislike
Merida from Brave
Pixar 整嘅,disney 同pixar 獨立營運架
至於兩套戲之間嘅恩怨就追post la
long d只係形式
其實係講緊佢兩個思想果個唔同
雲妮露由第一集開始已經追求緊刺激
去到第二集發現外面個世界更加刺激就想過去
而破壞王就只係想要雲妮露同埋平靜生活
咁多冒險只係為左佢同埋fix返哂啲問題

佢地由一開始已經係兩個世界嘅人
因為意外而撞埋一齊,但唔可能長久到

睇到最尾破壞王自己果幕真係有啲想喊
根本只係自己忍住個心情繼續生活
同雲妮露一開始為左破壞王做嘅野一模一樣
我見大家講到好似愛情咁有啲怪....
其實佢呢套野係in no way close to love,佢兩個無可能會係couple
因為佢好明顯咁用felix同埋果個女隊長嘅關係做對比
愛情係要有felix佢地之間即passion, 係比較impulsive嘅, 但好明顯vanellope 同ralph 只有intimacy, 加committment of being friends forever (triangular theory)
所以我覺得用愛情係解唔通佢今集想講嘅野

第一集係因為共鳴而走埋一齊嘅朋友,經過互相拯救之後變做soulmate
但第二集就係呼應加接住番第一集,朋友唔代表一定要痴埋一舊,成日見左,諗同一樣嘅野,尤其最好嘅朋友先應該要體諒

所以分開係sad,但無可否認係true ending, 更加可以投射到現實中朋友就係咁
無可能日日痴埋一舊,尤其人越大越係咁,每個人都有自己諗法

畫左幅雲妮露
呢隻亂到飛起
明明條線係講緊Ebay購物
最後Spin到去女角連game都唔要
有個internet咁好題材都唔識玩,真係捉到鹿唔識脫角
啱先睇嗰場好少人,得我一個坐到最後睇never gonna give you up
係咪袁生徒弟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞