點解當年用用下ICQ全部過檔用MSN?

352 回覆
227 Like 6 Dislike
還記得個icq no 係3xx xxx
因為係我帶起,我而家重有方法開msn.com既email
msn踩地雷
講你又唔信
send file成日失敗
當時與即時通訊有關嘅罪案興起,傳媒亦一味負面標籤「icq」
我唔明點解telegram仲未可以好似msn代替icq咁去代替WhatsApp,雖然而家WhatsApp都有stickers,但係仲係好閪煩
ICQ number仲好記得
結左幾耐?
一係直接whatsapp,一係email囉

skype唔普及又有delay
MSN之後係skype笑撚左 skype從來無流行過囉唔該
好似係直接跳去fb myspace iphone出現後就whatsapp
icq嗰陣個send file方法似係有安全隱憂,要解咗個firewall定解個port位出嚟先send到
msn send file如果有firewall block咗佢係send去server先再轉,所以慢好多
但而家啲軟件都已經用晒呢種方法,冇晒直接send
Microsoft係想將msn併入skpye度,所以先會收皮冇晒人玩
line都可以鳩send, 要視乎你本身setting有冇block非好友訊號
從來wtsapp都係得好簡陋嘅功能,形式似係sms,所以香港人受落
但我諗msn重度使用者都會好唔鍾意,當初真係乜撚都冇,你諗下連sticket功能都近係排先有出知
嗰陣我想電腦都同步到msg係寧可用skype(msn啱啱收咗皮嗰排)
但奈何ms真係寫得太垃圾,後來用line嘅desktop ver真係發現新大陸,完全做到晒我想要嘅嘢
可惜香港冇乜人識得欣賞,始終膠人佔多
始終形式都唔同,明明msn主力用電腦多
無啦啦轉咗迫住用電話send根本就on99, 講真我覺得使用者羣都有唔同
可能某啲player+decoder係做到,但真係要專登
我都記得正常播放方式係得歌名
記得個陣俾人改左我msn密碼
無幾耐就同skype合併
跟住就完全放棄左用
同客好少whatsapp啦,而且skype又有語音又有視像都冇其他選擇
MSN 多MINI GAME
我公司唔用視像
所以唔知點解Skype

我情願客whatsapp我
IRC ---> NEWSGROUP--> ICQ ---> MSN --> 17 PLAY ----> FACEBOOK ---> QQ---> WE7 --> IG ----> TG ---> LIHKG --- > ????
依家班細路應該真係無聽過icq & msn
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞