Linux 更適合作 Server

195 回覆
70 Like 18 Dislike
其實題目講緊 Linux 做 Server 點解會扯到 dx 12, 144 呢 D 打機層面上
係咪班 Windows 唔憤氣, 扯開話題, 偷換概念 ?
Linux 做 Server 我絕對係欣賞 ... 好簡單, 同樣 config, 簡單一個 Web Server, Nginx / Apache 行 PHP 同 IIS 行 PHP 個速度係好大分別 ...
唔好話我偏幫 Linux, 即使純 html, Nginx 比起 IIS 個 Response Time 都係好好多 ... 再加上 Windows 個 Windows Update ... 裝完 update 要 Restart 成個 System, 絕對係搞笑之作 ...
爬文啦,係mr.a 自己單單打打引戰在先
人地癲,你又要陪埋佢癲?
佢目的就係想引人注意,要你 Quote 佢,同佢吵。你唔理佢咪得囉。你係街度見到個傻仔屌你,你會唔會同佢鬥屌?
Don’t make stupid people famous, please.
最先應該係 #9

LIHKGMr.A • 5d
做到 server 做 desktop 都冇難度

講緊 server 係要拖落去 desktop 到
佢咪就係 stupid people
講做到 server 做 desktop 都冇難度
有人逼你討論 desktop ? stupid people
惡人先告狀咪你呢啲

講緊 server 扯落去 desktop 到

講緊 desktop 又自己單單打打講 144 dx12 想拖我落水

根本係你自己攞嚟賤
好少用死一隻tech, 亦唔會得一個system

例如大公司好多唔同business/後勤,

可以critical project/java用linux +java

細project通常要快搞掂 高層唔會理用乜

條team用開m$就m$ , 好地地唔會轉

backend我foxpro, access, mssql, sybase, informix, hadoop我都見過

通常唔會屎忽痕轉db
得一句 desktop 都得就叫扯落去?
你咁講有其他人話比老母定外母用 linux 啦,你唔拎 linux server 比親人用掛,你唔屌埋佢扯開話題?
對人唔對事啦你地,講埋晒扮正義野
個 post 係講 linux server 唔係 server
#2 講 windows server 又唔見你屌鳩佢?
一句 desktop 就扯開話證明你地本身就冇諗討論 linux server 只係想搵野屌,搵中個屌得爽繼續屌落去之嘛
扮晒貼題講野,咪又有對人唔對事
真係貼題討論邊會因為一句野就會扯開話?
仲唔肯認衰,惡到...

連語無倫次郎都屌你倒米

好心你就檢討下啦
即係你同意語無倫次郎講既野?
語無倫次郎有話大家用 windows 係戇鳩喎
抽人地一句黎用我都識
Linux 做server真係好正,淨係ssh已經唔係windows可比

如果唔計chromeos 同android, Linux 暫時無一個desktop distro 係user friendly

結論: windows + SSH linux with x11 forwarding
picky about friends
想像緊 ssh 連入 windows 行 batch 可以做到 D 乜
shutdown -s -t 0
寫windows CD/CI
屌你咩
有冇可能行到 wmic ?
呢個世界冇晒windows,d人頂多轉用mac os打少d機
呢個世界冇晒linux,全世界server/9成router/一半以上手機收皮
就好似中小學講到愛迪生燈膽幾偉大(實際唔係佢發明)
但從來唔會提特斯拉發明交流電再親手撕爛專利,開放技術出黎,免費比全世界使用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞