Linux 更適合作 Server

195 回覆
70 Like 18 Dislike
可以係姐係都可以唔係,而我明顯係後者

你自己接受唔到現實就屈我引戰傷你弱小心靈

講到linux desktop 可以勝任主流需要,咁點解每次你推親輕則冇人理、重則畀人屌到上天花板
又世界大戰
所以你先係引戰者
講事實非引戰

Server 同 desktop 係兩回事

你同人嘈過咁多次你無理由唔知 linux desktop 問題喺邊
講事實可以係引戰

講到linux desktop 可以勝任主流需要,咁點解每次你推親輕則冇人理、重則畀人屌到上天花板

明顯你係前者
明顯老屈
所以你先係引戰者
講事實非引戰

Server 同 desktop 係兩回事

你同人嘈過咁多次你無理由唔知 linux desktop 問題喺邊
講事實可以係引戰

明顯你係前者
明顯老屈

講屈人邊及你
岩呀,人人砌部機都係玩家黎
「呢幾點對玩家嚟講有咩問題」
砌皮幾嘢部機嘅玩家你叫佢裝linux打機
我作為玩家特別d,9成5時間係linux,半成時間係win vm
我有幾部十皮嘅多卡機都係行linux

hardware 去到某個level連gpu都可以virtualize就唔需要windows做host os
os independant master race
自己整部貴機仲用 windows 自綁手腳,覺得咁先係用電腦,呢 D 就係香港玩家
同埋佢部電腦只有玩遊戲呢個功能,唔識做其他野
而且只能玩 144 同 dx12 遊戲,唔符合既遊戲就唔係遊戲
咁仲要識做啲咩其他嘢呢請問?你講緊 linux desktop 吖嘛?家用吖嘛?家用唔係應該主打娛樂、輕鬆、易用?

砌部皮幾嘢嘅 Gaming PC
有推到144 同 DX12 嘅能力
點解要裝linux 大幅限制硬件能夠發揮到嘅效能?

到底家用 PC 裝完 linux 係咪會識飛?
如果唔係,專登由 Windows 轉用 linux 有咩意義?
Windows 都做到嘅嘢,裝 linux 做咩??
manjaro kde 唔洗背
但輸入法就真係相比 windows 要用多啲時間搞
而且又無 windows 倉頡咁順手
退一萬步唔講打機唔講其他娛樂
打倉頡已經滿足唔到我
更加唔好講人哋用速成呢啲

夾硬要喺自己屋企部腦裝linux
一係自己本身好多時間做工程師 / IT勁嘅人
兜一大個圈做返 windows 本身做到嘅嘢
一係就係畀啲廢老妹下妹下簡簡單單上網算數嗰種
既然講到咁,Dualboot咪算
其實Linux定Windows呢個從來都係信仰問題
其實篇文本身想講 server
chromeos 裝倉頡速成易過windows
依家轉左Topic啦,gaming pc應否linux
好心你講嘢公道少少
唔好幫你老友幫得咁明顯
明明係A生自己想講linux 可以兼任家用平台在先
家用平台佔得較多嘅用途就係娛樂
娛樂用途當中佔較高嘅就係遊戲

退n步唔講遊戲
講 driver
講 日常軟件
講 輸入法
都有唔少問題要應付
唔理呀,我os independant
自己整部貴機仲用 windows 自綁手腳,覺得咁先係用電腦,呢 D 就係香港玩家
同埋佢部電腦只有玩遊戲呢個功能,唔識做其他野
而且只能玩 144 同 dx12 遊戲,唔符合既遊戲就唔係遊戲
咁仲要識做啲咩其他嘢呢請問?你講緊 linux desktop 吖嘛?家用吖嘛?家用唔係應該主打娛樂、輕鬆、易用?

砌部皮幾嘢嘅 Gaming PC
有推到144 同 DX12 嘅能力
點解要裝linux 大幅限制硬件能夠發揮到嘅效能?

到底家用 PC 裝完 linux 係咪會識飛?
如果唔係,專登由 Windows 轉用 linux 有咩意義?
Windows 都做到嘅嘢,裝 linux 做咩??

砌部萬幾蚊既電腦之後講輕鬆易用,講完你自己都唔覺得矛盾,真係連自己都呃埋
砌部萬幾蚊既電腦一定唔係一件輕鬆既事

咁行 windows 係咪又會識飛?
由 windows 轉用 linux 係你有偏見地要人用 windows 先
中毒同藍畫面的確係 windows 最易做到既事
既然講到咁,Dualboot咪算
其實Linux定Windows呢個從來都係信仰問題
其實篇文本身想講 server
依家轉左Topic啦,gaming pc應否linux
好心你講嘢公道少少
唔好幫你老友幫得咁明顯
明明係A生自己想講linux 可以兼任家用平台在先
家用平台佔得較多嘅用途就係娛樂
娛樂用途當中佔較高嘅就係遊戲

退n步唔講遊戲
講 driver
講 日常軟件
講 輸入法
都有唔少問題要應付

事實 linux 就係可以用係 server 同 desktop
邊個同你講家用平台佔較多係娛樂?
邊個同你講娛樂較高係打機?
邊個同你講打機只能打 144 同 dx12 遊戲?

之後講嘅三樣問題你都係以用開Windows嘅人但冇用Linux嘅人去比較
如果兩種系統都冇用呢三個問題根本一樣咁啦
如果事實如你所言
咁點解普及唔到先
免費喎
開源喎
自由喎
點解呢可

家用平台唔係佔較多用途係娛樂?
咁會係乜?

Windows PC 平台打機可以發揮最高嘅效能
可以有更多數量同種類選擇自己想玩嘅遊戲
而唔單只局限高畫質、高fps需求嘅遊戲
正常玩家應該識選擇咩OS啱用
我講嘅都係客觀事實
你拗嚟冇意思
點解砌皮幾嘅PC 唔講得輕鬆易用?

唔敢講 windows 識飛
但至少平時日常用途都能勝任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞