Linux 更適合作 Server

195 回覆
70 Like 18 Dislike
原來你都知 linux 問題喺邊嘅
多謝你企出嚟力證 linux 打機推唔到 144 同 dx12
用windows都係貪gui夠user friendly啫
GUI doesn't really help on server
I'd rather ssh (or any remote command line) into a server than VNC into it
你唔會要求pc玩到ios/ps4/switch game 掛

唔排除有emulator(VM) 但功能上有折損,KVM gpu passthrough 算係比較完美但搞咁多野先打到機不如直接行win 算
window server傻瓜都識用
我用window裝wamp hea鳩老細
佢邏輯錯誤同模糊整件事
佢既陷阱係一定要推到 144 同 dx12 先叫打機,否則就唔係打機
但打機其實唔一定要 144 同 dx12 ,另外 native linux game 係 linux 上 run 144 根本冇難度
linux 打機推唔到 144 同 dx12
ios 打機推唔到 144 同 dx12
ps4 打機推唔到 144 同 dx12
switch 打機推唔到 144 同 dx12
microsoft 自家既 xbox one 打機一樣推唔到 144 同 dx12
我會改成行唔到 8K 都唔係叫打機
貼錢幫公司買 windows ?
有非oem既正版舊window7 碟
幾時有話一定要144 至叫打機
只係話唔會因為所謂安全犧牲一大截遊戲效能咁解

native linux games 有幾多?如果滿足到玩家需要你就唔洗折墮到喺到盲推啦,到底係我邏輯錯誤定你唔願意理解事實,呢點市場證實一切,講多無謂。
多謝你企出嚟力證 linux 打機推唔到 144 同 dx12
你唔會要求pc玩到ios/ps4/switch game 掛

唔排除有emulator(VM) 但功能上有折損,KVM gpu passthrough 算係比較完美但搞咁多野先打到機不如直接行win 算
佢邏輯錯誤同模糊整件事
佢既陷阱係一定要推到 144 同 dx12 先叫打機,否則就唔係打機
但打機其實唔一定要 144 同 dx12 ,另外 native linux game 係 linux 上 run 144 根本冇難度
microsoft 自家既 xbox one 打機一樣推唔到 144 同 dx12

native linux games 有幾多?如果滿足到玩家需要你就唔洗折墮到喺到盲推啦,到底係我邏輯錯誤定你唔願意理解事實,呢點市場證實一切,講多無謂。

你個邏輯係多 game 先叫打到機
真正邏輯係打到機就係打到機,同遊戲多少、有冇 144、有冇 dx12 冇關
而家電腦系統唔淨係打機,否定所有唔打機既用家
我又幾時有否定唔打機嘅用家用linux

windows 打機方面效能同數量出眾
玩家選用 windows 係理所當然
唔著重效能嘅應該多數都會買 ps4
結論就係正如樓豬標題所言
行kvm唔止係為左打windows game,對我黎講backup restore又更方便,同重要資料又隔個vm,安全性又進一步,防毒軟件食得架?
唔需要hardware acceleration既情況下我會行docker
用kvm打機嘅條件:要多張gpu卡

高階gpu卡唔少都要佔用三條槽嘅空間
所以這些機會不屬於我的
我依家係想用mac os就得,想用win10都得,想抽返張display卡出黎行blender又得

方便到不得了
買3600g
記住一部電腦唔係限死一個os,係人都知dual boot麻煩過kvm,所以我先setup kvm

你嫌麻煩唔setup kvm我冇損失,反而係你既損失,有時洗機/裝防毒/更新失敗/開唔到機,全部用vm可以避免/一鍵還原,唔鐘意一勞永逸可以慢慢搞,win10有排你用
GUI 嘅話command都唔使點打
淨係下一步下一步就裝好咗
想要嘅功能清析咁表達咗出嚟

不過其實都係睇自己需要啲咩嚟作選擇

佢邏輯錯誤同模糊整件事

你個邏輯係多 game 先叫打到機
真正邏輯係打到機就係打到機,同遊戲多少、有冇 144、有冇 dx12 冇關
而家電腦系統唔淨係打機,否定所有唔打機既用家
我又幾時有否定唔打機嘅用家用linux

windows 打機方面效能同數量出眾
玩家選用 windows 係理所當然
唔著重效能嘅應該多數都會買 ps4
結論就係正如樓豬標題所言

你冇否定唔打機既用家就唔會講黎講去都只提打機,仲要係講你鍾意既遊戲
你點證明唔著重效能會買 ps4 而唔係 xbox one 或其他 console 遊戲機
打機只有 ps4 同 windows ?
否定打機都唔正確
應該係否定唔符合你要求既遊戲或結果就唔係遊戲
Linux 遊戲體驗差過其他遊戲平台係事實
你作為資深linux 用家兼工程師
既然有能力就應協助改善問題
而唔係瘋狂同人嘈交甚至想叫人收聲

打機平台有好多,而我不知道 linux 定位在哪
我真係依家先知windows server係無package manager
真係好撚廢

同埋尾段講話介面果個問題
我都ok同意
linux啲DE實在太多選擇
同d graphical driver亦唔係話好夾(nouveau)
所以係真係無windows咁統一
咁我都係依照市場數據嚟解釋主流玩家嘅需要啫

自己鍾愛嘅平台吸引唔到玩家
就賴人點點點
係咁拗有咩意思
不如做下實事好過
打機要睇數據多少 ?
你有你用window 我有我用Linux
用咩關你撚事咩 咁都有得嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞