[勇者救公主5]請選擇武器:

1001 回覆
174 Like 6 Dislike
最怕多到爛左尾 加油樓主
i)主角一定唔會係魔王,因為:
1. //這是一個殺魔王救公主的故事。//
2. 主角冇死,只係瞓覺魔王都會出嚟捉人(可能瞓覺都會變身呢)
唔會,因為殺完一隻魔王有一晚免疫
3. 武器/食物仲會做佢生意
ii)屋企個個人應該係佢呀媽 / 養母,因為:
//在他們離開的路上,金光一閃,你發現到一把鑰匙。//
你條匙係街上面執到,姨媽走出嚟放條匙比你執冇乜可能(?)
//你能打開抽屜,代表你從我姐姐手上拿了鑰匙。//
當然可能係佢知道自己冇左影蛇保護會比人殺所以偷偷地比條鎖匙佢,都有呢個可能性,咁樣屋企個女人就會係佢姨媽
iii)
爛唔爛尾就睇巴打們點揀啦
iii) 村民怕主角唔係因為佢係魔王而係以前當佢弱智仔
//「傻子為什麼跟勇者一起?他真的去當勇者嗎?」//
//「別過來!對不起對不起!我不敢了……」我稍為靠近,她就連跑帶滾地跑開了……

「不要!」「對不起!」「不會了…我以後不會了!」//
樓主今晚loot完屋企 揀埋瞓覺先同主角一齊瞓啦
你走到廚房。

沒有香味,
沒有背影,
沒有煮飯聲。

你伸手插進米缸,撈起一手白米,每顆末端有一個小黃點,有別於平常所吃的米。

你想起小時候,她所說的故事。

米是一種本來很豐營養的食物。

米上本來都有一個小黃點,稱為胚芽,就是營養精華所在。

但這種米,吃下去口感又粗糙又硬,炊煮時候又長。

於是大家開始磨掉胚芽,變成平常人人都愛吃的白米。
它吃起來口感好,又香甜。

可是它的營養,比起白米少起碼一半。

但就是每個人都愛吃包裝好、味道甜、質感鬆軟的白米,而捨棄最有價值的胚芽。

自此無人再接受胚芽米。

逐漸淘汰。

當作異類。

想起這些東西幹嘛……

你望到檯面上有一個防蟲網罩,蓋著一碗已煮好的米飯,還有白菜紅肉。

你也不顧是放了多久的冷飯剩菜,都一一把它們吞下肚子。

混雜著臉旁流下的淚水,大口大口地咀嚼。

這是……我所掛念的味道。

最後能吃的味道。

HP: 55
MP: 45

A. 上床休息
B. 檢查大廳
A. 上床休息
B. 檢查大廳
Live
好感動 最後一餐飯

仲回滿血
姐係本身如果打完返屋企食飯都會回滿血
我都想喊

做咩唔留返啲飯菜嚟做便當 之後食
暗示緊主角係異類
樓主都幾有心,睇黎文學方面有啲造諧
呢兩日有時間再出埋個訓覺post
我要訓先一步了,晚安

多謝你地
我多謝樓主你就真
辛苦曬

有得回滿HPMP

可能主角係原先嘅品種,依家嘅人類係已經退化咗
屌覺得個故好唔撚簡單 大家認真玩呀!!期待解開謎底
好過出面好多書/電影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞