[成波之路] 唧花牛油曲奇-原味/抹茶/朱古力 (影片+圖文食譜)

86 回覆
24 Like 0 Dislike
留名

我都好想咁勁
但懶到死一諗起整完要洗就

唔使勁,好簡單
分開啲掂過油嘅嘢,搵張廚房紙抹一次再搵熱水淥鳩佢,好洗好多

btw 我都好憎洗嘢

新一年希望自己可以開始入廚房賢淑d
不過器材都要買
我都好想咁勁
但懶到死一諗起整完要洗就

唔使勁,好簡單
分開啲掂過油嘅嘢,搵張廚房紙抹一次再搵熱水淥鳩佢,好洗好多

btw 我都好憎洗嘢

新一年希望自己可以開始入廚房賢淑d
不過器材都要買

正呀,買嘢好撚開心

我焗之前有放喺雪櫃一陣得佢個形keep 得好啲但焗出黎同唧出黎都係唔同
between 冬天啲牛油放室溫都硬硬地,80g 牛油加埋啲粉乾左啲有啲難唧,我加多左10g
點樣可以焗同唧一樣樣?

花紋都算清晰呀,不過係低層塌咗少少
係唔係用金桶牛油?

我果啲其實都唔係唧同焗一模一樣,不過我係唧得高身少少,塌起都唔會扁晒,可以睇返條片點唧

配方上我唔會改佢喇做過咁多個粉量組合呢個用嚟嘅花都未失敗過
因為牛油同粉比例唔啱都係塌嘅原因之一

如果你係用金桶牛油,唧法都啱,下一樣嘢可以留意下打發牛油夠唔夠,同埋爐溫會唔會試下高溫少少焗短少少時間等佢快啲啲set咗個形,不過再低溫同高溫我都試過,結論係170度,但係個個爐都未必一樣,可以微調下

btw好多謝你整咗仲要貼相上嚟呀

btw
我做呢個食譜做咗好多年都無雪過先焗

下次試下用返80g!
曲奇用金罐整真係完全冇得輸,好食過買既好撚多!
如果唔用金桶,咁岀黎係咪會好易塌?

搵唔到金桶

搵唔到金桶

你去烘焙專門店搵,二德惠,心甜嗰啲
唔好用普通牛油,用金罐會香同好食好撚多!!

搵唔到金桶

金桶牛油好多反式脂肪......
唔好食咁多

我焗之前有放喺雪櫃一陣得佢個形keep 得好啲但焗出黎同唧出黎都係唔同
between 冬天啲牛油放室溫都硬硬地,80g 牛油加埋啲粉乾左啲有啲難唧,我加多左10g
點樣可以焗同唧一樣樣?

花紋都算清晰呀,不過係低層塌咗少少
係唔係用金桶牛油?

我果啲其實都唔係唧同焗一模一樣,不過我係唧得高身少少,塌起都唔會扁晒,可以睇返條片點唧

配方上我唔會改佢喇做過咁多個粉量組合呢個用嚟嘅花都未失敗過
因為牛油同粉比例唔啱都係塌嘅原因之一

如果你係用金桶牛油,唧法都啱,下一樣嘢可以留意下打發牛油夠唔夠,同埋爐溫會唔會試下高溫少少焗短少少時間等佢快啲啲set咗個形,不過再低溫同高溫我都試過,結論係170度,但係個個爐都未必一樣,可以微調下

btw好多謝你整咗仲要貼相上嚟呀

btw
我做呢個食譜做咗好多年都無雪過先焗

下次試下用返80g!
曲奇用金罐整真係完全冇得輸,好食過買既好撚多!

有無咁誇張
不過真係,唔使咩技巧,已經好鬆化

搵唔到金桶

其實好多地方都搵到架,佢香港個FACEBOOK寫:
金桶牛油於各大超市(city'super, PARKnSHOP, Fusion, Taste, International, Gourmet, SU-PA-DE-PA, MARKET PLACE, ThreeSixty, Jasons Living & Food, AEON)、Ztore.com及烘焙店有售。

多數喺烘焙店已經買到架喇,超級市場通常賣得貴一截

搵唔到金桶

其實好多地方都搵到架,佢香港個FACEBOOK寫:
金桶牛油於各大超市(city'super, PARKnSHOP, Fusion, Taste, International, Gourmet, SU-PA-DE-PA, MARKET PLACE, ThreeSixty, Jasons Living & Food, AEON)、Ztore.com及烘焙店有售。

多數喺烘焙店已經買到架喇,超級市場通常賣得貴一截

同埋我覺得金桶牛油做好似無用一磚磚牛油咁易塌…(可能係9UP)

搵唔到金桶

金桶牛油好多反式脂肪......
唔好食咁多

銀寶無鹽牛油
每100克
82克脂肪
53克飽和脂肪
2.7克反式脂肪

金桶牛油
每100克
81.1克脂肪
49克飽和脂肪
4克反式脂肪

一般加工過嘅動物性牛油都好多時會有反式脂肪,自己喺屋企煎炸嘢有時都會形成反式脂肪
shortening 嘅反式脂肪比例更多,好多加工食物例如餅之類某啲比呢啲牛油更多反式脂肪……
如果咁樣對比,都可以話金桶牛油比普通牛油飽和脂肪低好多,所以健康好多?
唔係網上流傳咁恐怖嘅其實,有幾多個傳果啲真係有認真對過吖
又唔係要日日成罐啪,要驚大把嘢都要驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞