[成波之路] 唧花牛油曲奇-原味/抹茶/朱古力 (影片+圖文食譜)

86 回覆
24 Like 0 Dislike
影片:http://youtu.be/OLIqXz41_IA

前年寫過原味嘅唧花曲奇食譜,今次加多兩個味道
同埋做少少更改,拍埋片希望會清楚啲啦!

Facebook: http://www.facebook.com/mywaystogetfat
Instagram: http://instagram.com/mywaystogetfat
Blog: http://www.mywaystogetfat.com
Blog 可以睇返之前出過post既食譜
有興趣請like/follow/睇睇啦,多謝你既留意同支持

原味 – 粉類材料
低筋麵粉 75 克
粟粉 25 克
鹽 1 小撮

抹茶味 – 粉類材料
低筋麵粉 71 克
粟粉 23 克
抹茶粉 6 克
鹽 1 小撮

朱古力味 – 粉類材料
低筋麵粉 60 克
粟粉 20 克
無糖可可粉 20 克
即溶無糖咖啡粉 1/4 茶匙
鹽 1 小撮

任何一種味道 – 其他材料
金桶牛油 80 克
糖霜 Icing Sugar 25 克
雲呢拿香油 1/2 茶匙
波波
1. 把粉類材料拌勻備用。

2. 把已放至軟身的金桶牛油放到大碗中,用電動打蛋器以中慢速打發 2 分鐘至軟滑。

3. 接下來的 1 分鐘,邊打發把糖霜逐少加入牛油中。

4. 關掉電動打蛋器,用膠刮拌勻,注意要刮刮碗邊和碗底。然後再開動電動打蛋器以高速打 7 分鐘至牛油呈淡黃色。加入雲呢拿香油,再以高速多打 1 分鐘。

5. 轉用膠刮,把粉類材料分成 3 次篩入牛油中拌勻,拌至不見乾粉即可,不要過份攪拌。

6. 把拌好的材料放進己放入唧花嘴的唧袋中。

7. 在已鋪上牛油紙的焗盤上唧出曲奇。

8. 放入已預熱至攝氏 170 度的焗爐中焗至熟透。

9. 出爐後先待涼 5 分鐘,然後放到網架上放涼至完全冷卻即成。
這是金桶牛油,在一般香港烘焙店﹑某些東南亞雜貨店和某些百佳超級市場有售。 用它做出來的曲奇會特別鬆化﹑牛油味特別香濃。基本上室溫儲存便可以,但如果天氣太熱而牛油非常軟身,可以先置於雪櫃一陣子令它硬身一點。

示範中的小花形原味曲奇,是以三能 SN7093 八齒花嘴-3(中)製作(圓徑14.5*圓徑24*42),此份量約做 12 – 14 塊,烤焗時間約 14 分鐘。

示範中的玫瑰形抹茶味曲奇,是以三能 SN7071 五齒花嘴-1(大)製作(圓徑16.5*圓徑29*41),此份量約做 8 塊,烤焗時間約 11 分鐘。

示範中的長條形朱古力味曲奇,是以三能 SN7102 十齒花嘴-2(中)製作(圓徑13*圓徑25*40),此份量約做 18 塊(每塊約 3 吋長),烤焗時間約 9 分鐘。

- 建議同一盤中只做同一個花樣,這樣會比較好控制時間,而且焗出來會平均一點。

- 每個焗爐的火力都不太相同,我寫的溫度和時間是我沒有開熱風對流功能下所記下來的數字。其實只要懂得調較溫度及時間,不一定要完全依照食譜所寫的。這種曲奇不需要焗至全塊金黃色或啡色,否則會太乾!正常大小曲奇的曲奇,焗至唧花邊緣呈金黃色,基本上就已經可以出爐。
肥波
Stand mixer 咩牌子幾多錢?

同問
波波

baby做乜喊哈哈

肥波

歌星仔

Kenwood Patissier
而家好似賣2100-2500咁上下
我兩三年前買其他嘢果陣加1500蚊換
不過唔推薦無得加配件,打麵包麵團唔算好夠力

建議邊種?
雲呢那香油有籽?
雲呢那香油有籽?

嗰啲係vanilla bean paste
雲呢那香油有籽?

不過你用雲呢拿香油都得
想入手個好少少既焗爐黎整甜品,巴打有咩牌子/型號推介?
筆直4000內,同埋其實係咪揀啲W 數高啲會好啲?
冇電動打蛋器係咪整唔到
之前跟樓豬整野食比ex
依家散左
麵粉洗唔洗過篩
唔該波叔
屋企有樽過期綠茶粉打算dom
難得見到你有食譜無謂嘥

建議邊種?

kitchenaid會比較多配件花款
可以睇埋kenwood,bosch
如果唔需要咁多唔同配件,可以睇埋breville
不過唔同型號都有啲分別,都要認真揀下
雲呢那香油有籽?

片入面用咗vanilla bean paste
雲呢那香油有籽?

bingo
雲呢那香油有籽?

不過你用雲呢拿香油都得

agger
vanilla bean paste 香啲同無咁水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞