[成波之路] 唧花牛油曲奇-原味/抹茶/朱古力 (影片+圖文食譜)

86 回覆
24 Like 0 Dislike
其實珍尼曲奇係咪都用呢隻牛油
有冇得教整subway個隻軟曲奇
波絲!
新年幾日假有咩搞作?肯定你會手痕!
其實珍尼曲奇係咪都用呢隻牛油

我唔肯定佢地用咩材料喎

生鐵鑊!!!!!!
有冇得教整subway個隻軟曲奇

其實仲簡單過呢個唧花曲奇
有機會可以整呀
波絲!
新年幾日假有咩搞作?肯定你會手痕!

傻啦,我懶過閪
最好可以攤喺度乜柒都唔使做
一份大概幾多塊
一份大概幾多塊

做法下面有寫,唔同花款大細唔同,塊數同焗嘅時間都唔同,所以無寫喺做法入面
整出黎個形hold 得唔太好

我焗之前有放喺雪櫃一陣得佢個形keep 得好啲但焗出黎同唧出黎都係唔同
between 冬天啲牛油放室溫都硬硬地,80g 牛油加埋啲粉乾左啲有啲難唧,我加多左10g
點樣可以焗同唧一樣樣?

有無咁靚

我焗之前有放喺雪櫃一陣得佢個形keep 得好啲但焗出黎同唧出黎都係唔同
between 冬天啲牛油放室溫都硬硬地,80g 牛油加埋啲粉乾左啲有啲難唧,我加多左10g
點樣可以焗同唧一樣樣?

花紋都算清晰呀,不過係低層塌咗少少
係唔係用金桶牛油?

我果啲其實都唔係唧同焗一模一樣,不過我係唧得高身少少,塌起都唔會扁晒,可以睇返條片點唧

配方上我唔會改佢喇做過咁多個粉量組合呢個用嚟嘅花都未失敗過
因為牛油同粉比例唔啱都係塌嘅原因之一

如果你係用金桶牛油,唧法都啱,下一樣嘢可以留意下打發牛油夠唔夠,同埋爐溫會唔會試下高溫少少焗短少少時間等佢快啲啲set咗個形,不過再低溫同高溫我都試過,結論係170度,但係個個爐都未必一樣,可以微調下

btw好多謝你整咗仲要貼相上嚟呀

點樣可以焗同唧一樣樣?

花紋都算清晰呀,不過係低層塌咗少少
係唔係用金桶牛油?

我果啲其實都唔係唧同焗一模一樣,不過我係唧得高身少少,塌起都唔會扁晒,可以睇返條片點唧

配方上我唔會改佢喇做過咁多個粉量組合呢個用嚟嘅花都未失敗過
因為牛油同粉比例唔啱都係塌嘅原因之一

如果你係用金桶牛油,唧法都啱,下一樣嘢可以留意下打發牛油夠唔夠,同埋爐溫會唔會試下高溫少少焗短少少時間等佢快啲啲set咗個形,不過再低溫同高溫我都試過,結論係170度,但係個個爐都未必一樣,可以微調下

btw好多謝你整咗仲要貼相上嚟呀

btw
我做呢個食譜做咗好多年都無雪過先焗

生鐵鑊!!!!!!

生鐵獲炒下菜就得,講到甜品同其他野,我就唔太擅長,都要參考巴打你d post學野

生鐵鑊!!!!!!

生鐵獲炒下菜就得,講到甜品同其他野,我就唔太擅長,都要參考巴打你d post學野

擅乜撚長吖,我諗大家都係一樣,唔係乜嘢叻叻豬,純粹鍾意煮先開post分享下吹下水啫,唔係最做最犀利果個,唔使下下專家上身嘅……

生鐵鑊!!!!!!

擅乜撚長吖,我諗大家都係一樣,唔係乜嘢叻叻豬,純粹鍾意煮先開post分享下吹下水啫,唔係最做最犀利果個,唔使下下專家上身嘅……

岩聽

生鐵鑊!!!!!!

岩聽

岩你老味

生鐵鑊!!!!!!

岩聽

岩你老味

最愛曲奇
我都好想咁勁
但懶到死一諗起整完要洗就
留名
最愛曲奇

超群果啲餅平得嚟都唔差
我都好想咁勁
但懶到死一諗起整完要洗就

唔使勁,好簡單
分開啲掂過油嘅嘢,搵張廚房紙抹一次再搵熱水淥鳩佢,好洗好多

btw 我都好憎洗嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞