[成波之路] 唧花牛油曲奇-原味/抹茶/朱古力 (影片+圖文食譜)

86 回覆
24 Like 0 Dislike
我要原味ok了
呢隻款既曲奇是咪會鬆化d
想入手個好少少既焗爐黎整甜品,巴打有咩牌子/型號推介?
筆直4000內,同埋其實係咪揀啲W 數高啲會好啲?

其中一樣睇watt數,最好揀啲雙層玻璃隔熱好啲,如果主要整甜品蛋糕之類可以留意下佢有無得獨立開上/下火,如果經常煮肉類可以睇下有無熱風對流
同埋做下功課睇多啲評語留意下爐溫準唔準穩唔穩定會唔會好易打柴
有啲寫到好正但點知成日壞或者爐溫飄嚟飄去,數字幾正都無用
我自己印象中 如果搵座枱唔係入牆果啲
少budget 睇tefal (之前幾舊水用咗n年都未壞)
中budget 睇delonghi (愉快使用中)
多少少budget 睇 rowenta
冇電動打蛋器係咪整唔到

整到,但要好努力
要打到佢淡黃色,夠鬆先好食
買隻手提啦,好平㗎咋
之前跟樓豬整野食比ex
依家散左

哇,係咪我腳頭唔好
麵粉洗唔洗過篩

5. 轉用膠刮,把粉類材料分成 3 次篩入牛油中拌勻,拌至不見乾粉即可,不要過份攪拌。<<<<<<<<<<<<<<
唔該波叔
屋企有樽過期綠茶粉打算dom
難得見到你有食譜無謂嘥

過咗幾耐呀如果乾材料,唔係過咗好耐無受潮又無變質,老實講我照用㗎
當然煮多啲未過期前用晒佢就最好啦
唧嘴唧袋 觀塘線邊度有 搵唔到
我要原味ok了
呢隻款既曲奇是咪會鬆化d

金桶牛油 + 努力打
好難唔鬆
唧嘴唧袋 觀塘線邊度有 搵唔到

賣烘焙材料工具嘅地方都有架喇
油麻地有二德惠
旺角/觀塘有ichi-cake
油麻地上海街成條街都有好多賣工具嘅鋪頭
或者可以google (地方名) + 烘焙
唔該波叔
難得見到你有食譜無謂嘥

過咗幾耐呀如果乾材料,唔係過咗好耐無受潮又無變質,老實講我照用㗎

好似過咗成年定兩年 但未開過 我諗無問題
Vanilla paste邊種好
買vanilla stick整好似好撚on9

Kenwood Patissier
而家好似賣2100-2500咁上下
我兩三年前買其他嘢果陣加1500蚊換
不過唔推薦無得加配件,打麵包麵團唔算好夠力

建議邊種?

kitchenaid會比較多配件花款
可以睇埋kenwood,bosch
如果唔需要咁多唔同配件,可以睇埋breville
不過唔同型號都有啲分別,都要認真揀下

Bosch有種好似兩千幾
唔該波叔
難得見到你有食譜無謂嘥

好似過咗成年定兩年 但未開過 我諗無問題

屌,我以為過咗幾日之類

用緊nielsen massey 易買質素又唔錯

唔on9 vanilla extract 同 paste 都係雲呢拿枝果度嚟,雲呢拿枝先係最原本嘅味道,基本上最純正最香
(extract同paste都係雲呢拿籽溝其他嘢做)

Kenwood Patissier
而家好似賣2100-2500咁上下
我兩三年前買其他嘢果陣加1500蚊換
不過唔推薦無得加配件,打麵包麵團唔算好夠力

建議邊種?

kitchenaid會比較多配件花款
可以睇埋kenwood,bosch
如果唔需要咁多唔同配件,可以睇埋breville
不過唔同型號都有啲分別,都要認真揀下

Bosch有種好似兩千幾

價錢唔代表咩做多啲功課先買,上網好多中肯嘅比較(唔係搵打手文睇)
留名等有焗爐之後學野

唔on9 vanilla extract 同 paste 都係雲呢拿枝果度嚟,雲呢拿枝先係最原本嘅味道,基本上最純正最香

貴嘛
又唔係食雲呢拿味
留名等有焗爐之後學野

zlatan!!!!!!!!!!!!!!!!

貴嘛
又唔係食雲呢拿味

烘焙店其實都係十零蚊支
焗嘢嘅話用純天然唔係人做味道果啲香油或paste都夠做

其中一樣睇watt數,最好揀啲雙層玻璃隔熱好啲,如果主要整甜品蛋糕之類可以留意下佢有無得獨立開上/下火,如果經常煮肉類可以睇下有無熱風對流
同埋做下功課睇多啲評語留意下爐溫準唔準穩唔穩定會唔會好易打柴

唔該晒巴打

唔該晒巴打

唔使客氣 大家傾下計啫
用紅糖/黑糖代替糖霜得唔得?
留名下次整
屋企無位用咩焗爐好
用紅糖/黑糖代替糖霜得唔得?

質地會唔同咗㗎,最好唔好轉其他糖
一般糖霜入面除咗糖仲有少量粟粉,如果用其他糖,要再慢慢調整所有材料
留名下次整
屋企無位用咩焗爐好

第一樣嘢,有幾多空間先我自己覺得有大買大,買得太細唔夠用又無藉口換果陣就後悔喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞