依家主流website 係用咩code

140 回覆
3 Like 26 Dislike
ibank
睇黎你畀Java寵壞了
搵到工咪得囉,3隻都有市場
只係無講邊一隻賺錢多有錢途咁解
如果做設計想轉行 我係咪一定要有入場券
我想自學過關但係香港......
唔一定要入場券

總有公司睇入場券唔睇能力
但亦有好多公司睇能力唔睇紙

如果好想入行,巴打你可聯絡小弟
tg: itdogltd
我公司寫Angular
我AngularJS, Angular都寫
我由寫左Angular 2 beta寫到依家已經3年
唔洗, 你去做web designer/developer/frontend developer
只要你手邊整一堆靚靚既作品做profolio
一定有人9衝請你

學下人地做 100 Days of Code Challenge
https://code.likeagirl.io/100-days-of-code-challenge-completed-bbce87f04c00
唔該晒樓上兩位巴打,我會盡我所能努力左先再add巴打
始終依家我完全白紙一張add黎無咩意思
Angular係framework
學習門檻高比React/Vue高其實好合理
但如果將Angular拆散黎睇
其實就係
Typescript+Rxjs+Webpack+SCSS
+ Angular Template + Angular DI + Angular Router
前4樣學左無壞
而實際關於Angular既野就係學後3樣
說實話好簡單
------
同React比Angular夠直覺, 連唔識code既Designer都可以改直接Template

另一個Angular最正既地方係code style統一
React/Vue 十個人有十個寫法,Angular你只有1種

另外Angular從一開始大量參考其他framework既structure
令到Angular高度工程化, 配上ES2015既class, Typescript既type, decorator
如果你係寫開Java/C# web, 你幾乎唔洗點學就好快上手
洗咩寫。直接同大陸買。
你係咪直接search java 就同我講377results?

咁我話asp 洗唔洗search 埋c# .net 咁?

依講緊只係web 呀

唔想再嘈 打個和算啦好嗎
大家咁話啦
自學想入行 識呢d夠唔夠?
front end: js+react
Backend: node.js +express+ MongoDB/SQL
公司project 用react
自己寫就用vue

如果以js framework黎計(唔計jquery) 香港係react為主

Backend 我就主要係Laravel 同埋nodejs+express.

依家好多公司都仲係jsp asp

利申:做緊Frontend
其實講咁多都哂氣,9成公司都係用普通shared hosting, 點撚樣用vue.js, django, react, angular個啲新野
喺Facebook如果要寫doc,係software engineer自己寫返
Backend fresh grad programmer
Laravel JS Python SQL
都冇乜特別
香港環境不嬲係弱智
你同講
真係理科成績好既人文科成績唔會差有咩分別
Django 個documentation 真係垃圾嚟
好少見一個developer會好有心寫doc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞