依家主流website 係用咩code

140 回覆
3 Like 26 Dislike
小弟已經係隻IT狗
日日望住十幾個server,最近想進修下自己學寫website

依家主流website 用咩語言多,同埋有冇推薦報邊間既課程讀好。
web 都唔識寫話自己係it狗

data center operator 咪認自己係it9啦

影衰晒

btw 香港大多數唔係asp 就php
其他配套上既野 例如jquery nodejs 果啲 睇下人地份doc 練兩練就識
英文,中文
認真答:
Javascript
課程推介 Tecky

http://tecky.io
Django Vs. Angular
html
Django 同 Angular 兩樣野黎架喎

Django 係 web server framework
Angular 係 frontend JS framework
php is best programing language
Client side 一定係 JavaScript 嚟
由尾數上?
樓豬問緊咩課程 咪叫佢二揀一
認真答
1. Java
2. php
3. js

如果e家先黎學就
1. Js
2. Java
3. Php

因為js真係未來趨勢,而且人工係偏高
Java同php就餓你唔死,點都一定有市場
btw 清潔亞姐都日日望住十幾個server
Asp
Ching咩年代畢業
睇住minecraft serves?
學 Django 同 Angular 喺香港搵食較難

Django
- 唔多公司用
- 太過 magical,大 project 用會想死
- RESTful Server + SPA 興起,漸漸被 Flask 取代

Angular
- 最大問題係好多公司用 AngularJS 話自己用 Angular,你學好左 Angular 但原來僱主係用緊 AngularJS (舊版),一啲都唔 compatible,做又唔係,唔做又唔係
- 無乜發展,學識左又唔似 React 咁可以 port 去 React Native,而 Ionic 又做唔到真 Native
- Vue.js 開始取代 Angular
當java 2e 死?
Django
咩年代 仲asp
係香港廢姐唉
落後左10年都有
其實放眼世界仲好
vuejs
已經成日偷偷地攞客個site 黎研究d script
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞