依家主流website 係用咩code

140 回覆
3 Like 26 Dislike
放眼世界都未必要揀 django 同 angular

你google下popular language 先啦

Php因為夠common 好多現成既source 都仲算學得過

Asp真係⋯
政府野都改哂用java啦
真係冇budget 俾development team既公司先會keep 住用asp

學野真係哂時間
我由頭到尾都只係講緊 香港好多asp 同 php
我有講過世界popular language 咩?
你睇清楚我講緊咩先啦

政府改用java 咪一樣咁多bug.

同埋 香港真係有software house 會接asp web 黎做
中電最近revamp 既web 就係用asp 做
其實轉工寫web 係咪多數要你有張課程證書先收你

睇唔到管理一堆server有咩出路係大過寫web
唔係

我請開人,大把人渣住啲 cert 但完全唔識做野,你亦都冇可能考到張 vue.js/flutter/tensorflow 咁嘅 cert,呢堆全部都係新野黎,根本冇 cert 俾你考

請人黎講,最好就係俾個 technical test 佢玩,做得掂先 in
如果有間公司乜 technical 野都唔過問你,淨係睇你 cert 就請,你都要考慮下先好入去,好可能入邊全部都係寫爛 code 嘅人
HTML
因為我自己諗緊到底寫web定去進修學精埋linux 邊樣出路大
但一張cert係入場券
中學學既野唔好講啦
睇下係咩公司

如果仍然堅持 cert 係入場券嘅公司,應該請人請得好辛苦了
學 flutter
如果有張 CS Degree 係有幫助嘅
但如果考左張 Fevawork 嗰啲咩網頁設計文憑,你覺得真係有用?
學 Flutter 係正,但係短期內未咁快有公司請用 Flutter 嘅 Junior

而你學識 Flutter 後,好有可能係同啲高手搶工作做,所以較難入行啊
你而家學 flutter 你就係幾年後最有經驗果班,最緊要自己有 app 上過架證明,到時你就係識 flutter 人工最高果班。
咁每一種language 都有佢市場既 但asp一定唔你你講到 大多數唔係php就係asp果種程度囉

同每一種language 都會有bug嫁啦, java都已經算係一種健全既language
如果你咁都嫌bug多,咁我都唔知有邊種適合你
舖定路又的確係好事黎
速食寫爛曲
.net core, jsp ,jquery..
新手唔好學新tech唔好學
玩下舊tech算
果d所謂popular language
其實外國流行 關香港咩事
香港學舊tech eg jsp + jquery +html..
好難會死
咩中學學,用咩 code 最尾咪又係變返做 HTML
Language唔是重點
Architecture先係
衣家興microservice
Spring boot又得 flask又得
我意思係HTML太基本
唔好笑 有d請你番去 玩cms
你只需入後台
加減page,改內容 ,加下相
唔需要裝果d coding tools
但(最好)要識css html
連登用咩code?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞