垃圾太平道獸醫,我屌你老母

85 回覆
71 Like 1 Dislike
之前隻貓佢話救唔返最後打左針唔會誤診掛

救唔返我都未必打
想佢最後印象係自然安詳係自己屋企
好過去陌生環境比個陌生人打針
不如整返個獸醫診所black list
之前係旺角附近某間睇
因為曾經有人睇過話ok
嗰時又心急,就聽佢講去

隻貓成身積水,肺水腫,呼吸困難
個垃圾獸醫觸診咗一分鐘熱冇就話冇得醫
乜都冇解釋,咩原因,而家係咩情況
直接叫我人道毀滅

隻囡先得一歲咋
我好唔甘心,係診所喊
仲要俾診金幾百
而家諗返起真係超嬲
佢憑咩收錢?!

但我冇放棄
揾咗半日資料,決定去口碑好嘅貓醫院
嗰時有幸係有名dr maggie接手我個case
見佢好愛動物又有料
好安心交隻貓俾佢
做咗手術抽返啲積水
留咗5日醫

呼吸順返,食返嘢
雖然真心貴,但我覺得值得

隻貓而家5歲啦

我如果當時聽咗個垃圾講打針
一條命就咁就冇咗
呢啲咁嘅人,做乜獸醫?
冇愛心,冇知識,冇技術,冇醫德

之後我睇親都會揾外國籍獸醫
真係好好多,人品愛心同,學識技術
係完全唔同層次

香港好多都係去台灣讀個學位
就話自己係獸醫,可以係香港開診所
佢地係為賺錢,出發點未必係愛動物
經驗?就係拎大家心愛嘅寵物黎練習

係外國讀嘅獸醫就唔同
大多都係真心愛動物,尊重生命
佢地成日有實習,去農場,去診所

太平道,好嘅係佢有好多專業儀器
但嗰邊啲獸醫
真係89成都係為賺錢冇良心

屈人做埋啲貴價檢查,但根本冇必要
明知寵物冇希望,都會屈一大筆
令動物受到不必要嘅痛苦,痛住走

我個人覺得,一般感冒小病,絕育手術
任何獸醫最基本嘅技術都一定有

小病普通科係睇唔出一個獸醫有冇料
大病,病重,先睇得出技術

我真心建議,如果你地啲寵物係大病
年老,體質差
真係唔好亂睇獸醫

都係一筆錢,貴多少少但有保障
外國籍醫生真係會好好多

可惜我遇到嘅超好醫生
都前後返返去自己國家了

好醫生難揾
推,外國籍仲有邊間介紹

成日聽人講, npv非謀利會好d又真唔真?
其實d醫生一樣有糧出,醫院收錢驗野一樣去到返醫生度,有無巴打睇過太子npv比比意見
睇開何文田DR. MA
之前睇大圍都伏伏地
真係好差間野,上次半夜我隻貓唔舒服入左去,明明唔係好大件事就講到好大獲咁,又話要驗咩,驗血完幾個鐘又打黎話要驗多次,一入去就無左萬二,問佢到底係咩事就唔知,又唔比出院

去探病姑娘態度差,咩都要另外收錢,都痴線嫁!

真係無下次,係得個樣,我是但去其他都好過佢!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞