[月經] 油卡/油券資訊分享 (窮L&新手專區)2

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
紅卡可以PPS 畀,但信用卡畀就唔識了
The One有排 去到3月31到期
加德士有普通咭可唔可以再申請紅咭?
可以
唔覺申請表提及有咩優惠?
油站拎果張有吸到每L-$2.0。

但有師兄話今年新申請做緊-$2.5優惠。
thankyou,因為上網睇
新做張折扣額計算圖。以當下油價$16.14做計算,畀各位巴打參考:

Q&A
Shell
Q1. Shell Bonus Card 點解-$1.9,我張仲多過佢。
A1. 因為小弟剩係搵到現金卡最高折扣-$1.9。佢特色係可以儲分換油券(入$1500回50)。我以上計算已大約計埋有關個折扣,所以如果大家見到有油站優惠減$2.4以上或者本身車隊卡係減$2.5以上已經可以唔使用呢張。

Q2. 我有Shell Coupon,每$400/送50即係減幾多?
A2. -$2.51

Q3. 我喺特別折扣日入Shell,每L 減$2.3,儲埋分平幾多?
A3. -$2.71

Q4. 咩係HSB Promotion ?
A4. 上年恆生銀行做緊每月入滿$800回贈$80 cash dollar.呢個係暫時最抵嘅優惠。但優惠去到2018年12月31日。暫時呢刻未有公佈會唔會延續。未延之前都唔建議用Joyful 卡入。

Q5. 乜唔係有Autotoll 回贈,點解唔計埋?
A5. 因為我唔用Autotoll,亦唔係個個都用,所以冇計

Q6. 點解唔計埋Esso
A6. 因為Esso 啲計法有啲複雜,我亦冇入開,所以冇計。

Q7. DLLM,我入中石化中石油閒閒地都減$3.0以上啦。油底咪一9樣
A7. 我唔入大陸油唔(單單)係因為怕大陸啲添加劑,更重要係可以喺能力範圍內,有得揀都唔想畀共產黨賺到自己錢。

如果有計錯請大家指證
張油卡2年前申請個陣esso -2.4, 但發現近3個月都淨係-2
想問係咪我miss 咗啲條款定可以打電話插個agent
大星星張卷 400送60
60/16.14 應該係3.71L
上邊張圖 好似計少左
Shell 卷400送50
用0.9蚊卡 即係-2.51
用黃竹坑-1.9蚊卡 即係-3.32
邊有$400送60呀巴打
黃竹坑1.9卡有special 字,唔可以同Coupon 一齊用

Hsbc 寄比我個d 送60既
唔知有冇睇錯
Oiccc
HSBC Coupon 只能夾HSBC 卡用,剩係可以做到減0.9。
入esso
-2.3
400蚊可以入到28.9L油
用中銀icard啪卡比錢有4%
esso雙倍積分(唔知點解入親都係雙倍積分 但我又揾唔到個promo) 578分=23.1

360.88入到28.9L油= -3.65

入加德士
(hsbc)
-0.9+60蚊hsbc油券
400蚊 可入30L
hsbc回1.2%
395.2入30L =-2.96

有錯請指正
如果用hsbc入500蚊油應該最抵

500蚊入esso=36.13L
滿500多5%回贈 total5.4%
=473蚊再減積分價值28.9=444.1

444.1/36.13=12.29=-3.85
加德士紅卡減2.5,再用coupon應該係最抵
想樓主計埋autotoll
中石油下星期貴油又減$4
仲未打去R
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞