2010年vw dsg乾7 渣左過十萬公里 你問我答

125 回覆
33 Like 8 Dislike
agger 死波箱應該都係轉唔到波,應該唔會都行唔到
出士巴拿又行唔到我估似波腦壞鬆唔到clutch
就係唔知咩事,無理由係路邊拆開底板睇下點爆,之後又拖返原廠攪一輪
搞左幾錢
同樓主差唔多,樹蛙1.4 行左十三萬幾了,冇病冇痛,係壞過 abs sensor 啫
我都係腳車,日日揸咁濟,我覺得車揸得多就冇咁易壞
萬七到
黎緊都諗住買架r玩
想問下巴打有咩要注意
揸左10萬km 暫時淨係整左abs泵
我架2014 Touran, 揸係幾好揸,希望無乜病痛。我都係長用D波。
pish
我12 1.4 scirocco 除左外觀其他機器野無郁過
Keep左就兩年 無病無痛 起步無震
利申:長期+-
有冇師兄換過極力子?我已經換咗波箱電腦,下一轉最大機會就係極力子收皮。有冇人換過?要幾多錢?
14基本上無乜問題啦
上年已經換過了
俾大家參考下 2015年買架2010 11月golf gt,
揸到而家 暫時壞過ABS 水箱漏水 泊車sensor 同最近le單唔知係咪壞波箱
壞波箱電腦係點樣?
其實都有frd提過下 有可能壞極力子 唔係壞波箱果d野
無分別, GTI先濕式
最近起步1波上2波俾大油少少chok(順油起步無事)
以前一路都無呢個問題
係波箱定極力子出問題?
利申 2010 polo 1.4 5萬咪
似係正常,高轉會咁
但係一路揸左咁耐都無事,係上星期開始
極力子係損耗,唔係壞。
波箱電腦咪就係過熱囉,過熱就會壞,壞佢就會入唔到波,入唔到波佢就會彈個士巴拿出嚟,有個士巴拿架車好快就會完全入唔到波,然後跪低,然後就課金
巴打咁d人成日話golf係壞波箱定波腦

要整波箱同波腦分別要幾多$$
波腦,街整一兩皮,廠整三皮幾起
連士巴拿都未見到 就直接跪
早兩日試埋部12年嘅1.4 scircco
最後都係放棄啦 都係驚波箱隨時打柴

諗緊轉左入benz w204尾期好冇
小弟想問下邊到揾到自己部車濕式定乾式

揸落去分別係咪好大?

利申:Tiguan 11年 用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞