2010年vw dsg乾7 渣左過十萬公里 你問我答

125 回覆
33 Like 8 Dislike
見太多關於dsg波箱既鳩up撚,所以出個post俾想買/dsg用家交流下
利申純過來人經驗唔知岩定錯,但起碼渣左6年架車都重精精神神

腳車,粗咪:每日粉嶺去觀塘翻工
scirocco 1.4
換左cam帶未
呢款1.4行鏈
問:平時幾多公里保養,波箱總成果升油你大概幾耐換一次?
問:平時怠速唔熄車嘅話你係拍去N定P
謝謝
塞車會唔會轉用S , 一二波咁行
Lm學野
我都係揸緊樹蛙點4
有無換過波箱油?
有無tg,大家交流下
平時入唔入空波
巴打塞車會S波定手動mode?
岩岩試左部scirocco 1.4 10年車,行左5萬4
暫時試落去個波箱好似冇問題,斜路起步都冇震,係咪狗衝得過
但又見有幾部12年1.4都放緊 心郁又想試埋佢
係咪12年打後嘅乾7都冇咁易出事?
比多少少2.0....又唔係貴好多...
原本就係想試埋部2.0 點知比人截左糊
而家仲有兩部12年1.4 諗緊約唔約試埋佢

年頭翻左原廠做service都冇話要換
冇著code但佢建議我換火咀
所以我自己出去搵相熟車房換左
5000換偈油個時會叫車房順便睇睇 波箱油6萬幾個時換過一次原廠油就冇再換了
其實舊波箱會壞係個時波箱油係用合成油,所以先會易壞,具體原因我唔記得左了

冇乜呢個情況 等人等得耐個啲我多數熄匙
不過通常唔係路面上既話停都係P

不過會盡量避免腳踏油門都唔踩
鬆break會俾小小油希望等離合器完全放開
停得耐 粗略判斷過30秒就會
不過大部分都係d波踩實break算
上高速/大斜用S
你指+-撥片既話五隻手指數得哂
冇試過架車唔敢答你
不過千其唔好
記住買車唔急賣車急
上架篤篤電腦睇清楚之餘
最好了解多啲上手駕駛習慣
如果佢係成日大腳渣保養小做就不了
上過stage都不了
最好搵架直版
同埋10年最好問埋有冇recall波箱
recall完我自己感覺係係d1 d2個間距會寬啲
未換之前10km/h都未有已經跳左去d2
咁坦白講2.0係濕6一定好過乾7 不過最重要我覺得都係上手點用車

你講完我上網睇過下個價位好似都要~100k?
呢個價錢既話我諗我會考慮1系/kill in accident morning 新車
濕6點解好過乾7 既
Thx..仲有你6萬幾果時車房幫你換咗油,都應該係時候換,唔係怕耐得滯,而係佢蒸發到唔夠油都似
唔該師兄先,試個部車係我fd間二手車行其中一部黎
尋晚佢幫我試過一輪,望落去都算精神
唯一唔好就係手數都算多,3手車啦
都問過佢有冇recall過個波箱,不過佢話唔知,但收返黎時有返原廠check過囉,冇問題
而且價錢幾吸引,5皮
不過我買得呢架就有預左要換波箱嘅覺悟嫁啦,只係睇可以捱到幾耐嫁姐...
如果夠我渣2年唔壞我當賺左嫁啦
有冇上stage?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞