2010年vw dsg乾7 渣左過十萬公里 你問我答

125 回覆
33 Like 8 Dislike
濕6同乾7最大分別就係有冇油浸住
濕就係有油浸,所以冇咁易過熱
乾7就相反,因為1.4車成本低所以冇油浸
而且dsg濕鳩波箱跳得好快,你基本上渣到65km/h已經上到7波
所以塞車時用d波踩實brake黎行呢,個波箱就會1 2 1 2波咁跳黎跳去
咁樣就會好易過熱
(好似係咁,有錯請指教)
明白哂
濕6係成個波箱俾啲油浸住
乾7就咁靠表面既油
散熱效能差啲
(好似係)
冇 全直
車行不了
09年golf 1.4起步震
係唔係準備收皮
巴打接左手幾耐? 震係有幾震? DSG慢車起步震震地係相當正常架喎
我係黎撐場,咪數一手一腳操大,
2013 6代,全D波行港島長輩車日日上落半山,無整過
相不是由司機影
11年中打後既小改版係更新左套波箱腦
接左手半年
經常比油起步果下震
好驚行行下玩完
你過慮了, 有微震,(大概係棍波車搵岩磨擦點果種感覺)係正常, 7代都係咁.
小弟都想買車, 只係去旅行時租車玩下咁, 有好多唔明....
點知道上手的駕駛習慣? 係部車睇? 定係問AA?
見到好多同路巴絲表示老感
有個建議俾想dsg既巴絲
雖然架車重精精神神 *finger-crossed*
但你一定會聽到好多波箱好易壞點點點乜乜77
久而久之你自己都話成日形住形住
唔好因為小小震/其他異樣就馬上淆到仆街
車始終都係消耗品你做足保養正正常常渣唔係下下攞黎劈其實唔洗擔心
如果唔係你就唔會見到一街都係vw 1.4tsi 既golf/樹蛙/polo/passat etc
想買dsg車
爬過好多文都係咁上下
唔好怕煩問多啲個車主
不過佢老唔老實答你又係另一回事
了解, 即係咩都問, 佢講幾多, 同有幾多成係真就另計LA, THX
約係自己相熟車房, 搵師傅幫你搞啦
睇咗一次部車無乜明顯問題, 就同賣家講價, 岩價就一齊上車走轉街, 你可以師傅揸一段確保ok先, 然後你揸一段拎下手感
行埋路面都無問題, 咪畫龜俾訂金等交收囉
問車主係多鳩餘, 基本上買車心態, 佢答乜你都唔會信哂, 做乜仲要曬口水, 眼見最實際, 無得呃
濕6 個clutch 同乾7 都唔同設計啦
咁爭好遠,襟好多
唔該巴打,我都係睇定d先啦,今日試埋部12年睇睇先穩定d
始終已經3手車,真係唔知咩人渣過
最怕係試車個刻冇問題,買完返去第一個禮拜就出事....
好撚邪
唔急住車用, 真係可以慢慢睇岩先買
二手車都係講緣份
巴打 我P牌仔想買架二手golf操車
7萬budget 應該買mk6 GTI 定mk7 TSI 1.4?
有咩要注意?
7皮好似買唔到後者?
前者冇留意因為我覺得個頭燈好核突
不過市面上mk6好似好多都有唔同程度既改 stage chip 避震 鮑魚等等
同埋路面上見到既都係下下劈住行
(雖然好多scirocco都係
所以新手操車黎講我個人會考慮polo
馬力細想劈都冇得劈 車主感覺上都正氣啲

利申多次 個人觀感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞