大家千祈唔好睇世紀大庸醫養和醫院林冰醫生

273 回覆
303 Like 8 Dislike
我上個禮拜4呼吸困難、 嚴重咳嗽 、好多痰、 咳血求診, 佢詳細檢查我超過半小時後診斷為胃酸倒流及鼻水倒流, 後來我上星期五向另一名呼吸系統科醫生求診,最後獲診斷為中度肺炎甚至肺結核,現正等候化驗結果

斷錯一個症=世紀庸醫 垃圾
佢差啲害死我呀
最後另一位呼吸系統科醫生安排咗低劑量電腦素描
結果顯示成個肺花曬
咁既支那名都唔轉第2個
所以翌日發覺唔對路,即刻睇咗另一位呼吸系統科醫生
其實當日係因為喺醫院呼吸困難,所以先向佢求診, 選擇佢嘅原因純粹係因為佢係呼吸系統科主任

有8成都係斷錯症 你不是一個人
電腦素描已證實不是肺癌
宜家愈黎愈多大陸醫生香港行醫
根據可靠消息來源, 林醫生係暨南大學醫科畢業
香港醫務委員會執照 LMCHK 1992
英國皇家內科醫學院院士 MRCP (UK) 1996
香港內科醫學院院士 FHKCP 2000
香港醫學專科學院院士(內科) FHKAM (Medicine) 2001
病人要自己判斷埋個醫生係咪斷錯症
仲要越嚟越多呢啲CASE
但仲有一班連登仔撐醫生
大陸早期送出去讀書果批開始執業
大家睇路
講真你點投訴都冇用 我果陣整親隻手 一開始個醫生話我冇事 一個月之後第二個醫生話我要做手術

作為一間醫院點都會保住d醫生 除非係非常嚴重既個案啦

我投訴完 醫院點都話個醫生冇判斷錯誤

你想搞大佢既 一係搵議員 一係搵報紙
其實我喺養和醫院有幾科都係長期覆診, 所以真係未必方便搞大佢
我開呢個post只希望可以警惕向/有意向林醫生求診嘅病人
其實另一位呼吸科醫生都係養和醫院嘅顧問醫生
我覺得你照投訴都ok既 下個醫生會care多d 咁咪唔會斷錯症囉
你投訴都有分 善意同惡意既
仲唔夠?
宜家講緊既係人命呀
你估侍應送錯餐咁兒戲呀
巴打 take care啦
希望你快d好返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞