一人一間 香港既國際學校

255 回覆
23 Like 6 Dislike
呢間聽講入面有黑社會
沙頭角國際學校
朋友都係讀ics 我見佢係學校班朋友都係認真讀書個批讀得幾好
係香港求其考都比三大收左,驚無書讀仲交埋錢
最後都係返自己國家讀好似讀UOT
呢間點?
American School Hong Kong
國際學校係咪grad完好少會留喺香港讀大學?
why?
有朋友以前讀kgv 知佢中學嗰陣同人喺學校廁所扑嘢

yr 1入齋填form唔使reference letter agent應該冇野幫到

見到有人喺門口打茄輪 係學校扑嘢唔出奇啊
德瑞國際學校
啟歴學校
呢兩間好正
咪吹水啦, 我做過國際學校, 大撚把白人
要睇吓邊間 有啲真係少白人
gcse好勁
係真唔係啊
好似好冷門咁
除左6科subject, 3科係higher level , 3科係standard level之外. (每科滿分佔7分, 加埋有42分) IB你仲要做EE, TOK同埋CAS, 任何一樣冇完成到就等同你fail左個IBDP. 如果冇記錯既話呢3樣都會係你學校既老師比番分你, 然後學校會send幾份sample比IB去moderate, 睇下間學校比既分合唔合理.

EE = extended essay. 姐係IB入面有既科你要寫一份(最多)4000英文字既論文, 用其他語言寫字數可能會唔同. (e.g. 你揀做中文科既EE就會要用中文寫) 每個學生都應該會有個IB老師跟進, 做佢既EE advisor.

TOK = theory of knowledge. 呢個"科"可能會一個禮拜會上一兩堂, 然後聽班老師9up. IB完之前要係由IB官方比你既標題入面揀一個, 寫一份(最多)1600英文字既論文. 同埋要做一個關於TOK既presentation.(好似係要兩人一組做) 呢個係真真正正既9UP科來, 基本上真係你想點吹都得

EE 同 TOK兩樣加埋佔3分. 42+3 所以IB滿分係45.

CAS = creativity, action, service. C A S 入面3樣野既活動, 你要每樣起碼有一個係做long term. (持續10個月以上) 然後再做一D short term可能一兩次既野. 加埋要做夠唔知幾多個鍾, 定期可能要同你既老師報告一下, 做完一個活動寫小小感想, 比小小evidence. 每樣活動好似一定要有個supervisor (一個唔係你親人可以信任既成年人) 證明你有做就ok. 呢個可以一班friend做都得. 但其實有d活動就算你冇真係去做, 你只要說服到你學校話你有就得, 實際上你個supervisor存唔存在根本冇人知

CAS其實真係好因人同埋老師而定, 基本上你老師話你個活動算係CAS就ok. (所以如果老師好嚴就 ) 至於點解話因人而定, 係因為對每個人來講佢既"challenge"都係唔同既野. 例如一個唔識彈琴既人可能long term creativity話要考上鋼琴5級係可以, 但係如果你本身已經鋼琴8級, 咁當然就唔可以做呢樣CAS啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞