一人一間 香港既國際學校

255 回覆
23 Like 6 Dislike

好多鬼佬expats有仔女就寧願翻家鄉搵少d
喺香港搵多咗都係拎來俾學費同交租
久而久之香港就無乜鬼佬願意留喺香港落地生根
又係換血殖民運動嘅一部份
YCIS
German Swiss
CIS
SIS
Harrow

其實有得擇 小朋友又叻寧願揀DBS 皇仁 喇沙
外國籍會唔會易d入國際學校?例如免除買債券之類?
仲有債券
未必 要睇學校點樣平衡外國籍同本地嘅學生 有啲學校好似保持返70%本地人
弘立 好難入 買晒債券都唔係咁易入到
幫屋企生意手
有冇人聽過sear rogers?
耀中今年校服商出現咗問題 搞到最新入學果班女啲校服裙比起之前嗰幾年短咗成折
IB既話就係, 因為嗰時已經踢走(或者要佢地留一年級)左一大班唔及標準既人. (雖然個標準唔高)

小學同初中既話會有一班(以前好似叫IEP, 後來好似變左做ESL定唔知咩) 英文水平比較低既人同正常班分開上堂, 如果呢班人英文水平夠高既話就會入番正常班. 但其實就算呢班人入番正常班都好, 呢班大部份人英文都其實重係好差.

如果家長想佢地既仔女變到ABC/BBC咁樣唔識中文但係成日講英文既話其實耀中真係唔係一個好好既選擇, 因為始終對比起其他IS 我地非華人比例真係好低. (計passport既話就會高好多 ) 但相對中文水平會好過其他IS好多. (中文係我地既必修科, 就算IGCSE同IB都係)

利申: 已經畢左業幾年
南島 西島
YMCA
如果係講中學既話, 耀中既女裝就算吧啦 除非佢改左, 但佢既女裝至不過係裙褲來
同學
啱啱見到校長去雞竇
上面寫著「青春玉女波后」
但係肥婆都會一樣咁著
Ching介唔介意講下IB幾分
讀過Harrow
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞