想食A酸醫暗瘡但又驚貴嘅你入一入嚟

282 回覆
43 Like 14 Dislike
我食D字頭 好似平好多
黎緊一月會去北京出差一個月 會唔會乾到傻?
專科一個月藥算好平啦
我兩星期藥睇普通科皮膚都收我600.....
但你有無要求何醫生開a酸比你定佢一黎就叫你食四環素睇下情況先?
同埋等得耐唔耐先有得睇呀?
我無特登要求 因為我都想交比醫生去判斷
同埋我都覺自己未算好嚴重 都想試下抗生素先
如果之後再爆先考慮A酸

等1星期左右咋!
巴打你係長期都生定突然開始生?
如果你長期都會生,我建議你都係考慮A酸
我自己生咗近十年,除咗避孕藥咩方法都試過晒,之前我食過4個月四環素,食藥果時係會好咗啲,但都唔會完全冇晒,到停咗藥一個月後就打回原形,仲嚴重咗
最後都係靠食A酸,因為四環素只可以幫你去除引致暗瘡嘅菌,如果你本身個毛孔結構有問題而導致暗瘡,四環素只可以治標
唔知北京天氣點啦,你驚咪帶多啲保濕Skincare 去囉
我食40mg,一個月4000
3000先岩
後尾叫荃灣葉寫張處方信畀我去藥房配四環素(其他藥唔使處方信,同埋最貴嗰粒都係好似$2粒,T 字頭就一個月$300, 最後去藥房度執藥,為返都係$500一個月 荃灣葉係有料但收費真係太貴,反而何醫生開正廠A 酸(貴藥)一個月都係$17xx, 同埋我上面有提過何醫生係皮膚專科,荃灣葉好似係普通科(上網睇到係咁)
價錢差唔多啦,唔算貴,除非食副廠
食緊o牌 40mg
一個月15蚊
15蚊淨係畀診金都抵啦
香港政府福利好
我都算長期生 但又唔會話好勁
係早排突然連爆先忍唔住去睇
我試下抗生素先 唔得就a酸 想斷尾
點先可以睇到?上網睇要排成幾年先有皮膚科睇
本身以為你打漏咗兩個00所以覆你諗住假下膠,點知原來係真 咁你排政府皮膚科排咗幾耐
搞到我都想睇
細個果陣自己皮膚好差
手腳起野 塊臉唔太大問題
跟手搽翻好啲濕疹就變左起暗瘡
所以不嬲有睇開呢啲問題
同個醫生講就開得
好少見暗瘡Jj會睇政府
成日都走去mk陳
政府係好抵食
不過政府都有啲唔好既
就係有a酸 又無咁多唔同款式既藥膏
不過啲藥膏 暗瘡係肯定好過普通專科比
排期咯
雖然依家應該要排兩三年
但排到之後可以去得密啲
依家我食a酸食左兩個月到
頭一個月 兩星期 三星期咁見
依家約到4星期一次
但診金先80 藥費夾埋啲藥膏
潤膚果啲都係一百幾十
不過唔記得講 政府係唔會比防曬
要自己買
15蚊淨係畀診金都抵啦
香港政府福利好
本身以為你打漏咗兩個00所以覆你諗住假下膠,點知原來係真 咁你排政府皮膚科排咗幾耐
好少見暗瘡Jj會睇政府
成日都走去mk陳
政府係好抵食
不過政府都有啲唔好既
就係有a酸 又無咁多唔同款式既藥膏
不過啲藥膏 暗瘡藥膏係肯定好過普通專科比
如果我而家睇緊健康中心 食緊抗生素 但其實我覺得冇乜效 仲係咁生暗瘡 下次同醫生講覺得冇乜效 佢會唔會幫我排到皮膚科?
政府易唔易開a酸比你
你係睇緊學校果啲?
但如果你想轉介去皮膚科都係要封信姐
最好就去睇街症 叫佢寫
講到啲暗瘡有咁耐得咁耐
有咁痛苦得咁痛苦
情緒好大困擾 可能可以快啲掛
不過最新好似排到2020
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞