想食A酸醫暗瘡但又驚貴嘅你入一入嚟

282 回覆
43 Like 14 Dislike
佢本身淨係開咗兩個禮拜抗生素叫我頭嗰兩個禮拜食晒佢,但後尾我講咗幾次話想再加因為真係好驚爆發期,佢再開多個禮拜,即係total 4星期
佢有得做laser? 收費貴唔貴?
我都book 左去睇下呢個醫生,本身唔算爛面,但成塊面都有d 紅印同紅腫既暗瘡,好撚柒
做laser 我覺得去台灣間美上美度做好啲喎,佢肯打大度數嘅laser 又平過香港,同埋間診所係專門搞暗瘡疤痕,我都諗住食完A 酸後搵佢。
Btw 暗瘡印其實唔使特登打laser, 佢會隨時間過去而變淡,你而家淨係做好防曬,早晚搽維他命C 精華同吸收多啲維他命C 就夠,但凹洞就一定要靠laser 解決
醫生會唔會加劑量
20mg好似太少
食完又生番
要食多次
睇葵芳個間
開左四環素用R字頭同藥膏,食左一個星期,隻眼開始好乾,有紅根,同埋塊面都乾到甩皮
係咪正常
即係你食緊四環素定A 酸,食四環素唔會食到皮膚乾喎
有冇多啲detail,即係食咩牌?每日份量幾多?食咗幾多個月?而家雖然翻發但係唔係爆得少過之前?
總共三樣野 四環素、A酸、藥膏
咁食A 酸的確係會皮膚乾,加埋呢排天氣乾燥,你搽多啲保濕skincare 就夠,但四環素正常係唔可以撈埋A 酸一齊食,醫生有冇話過叫你朝早食A 酸,夜晚食四環
咁又無wo....淨係叫我朝早食完早餐之後就一齊食.....
一齊食會有咩事
其實溝埋一齊食冇咁好,會好易頭暈,聽個frd 講佢又係有醫生同時開呢兩隻藥畀佢,但叫佢唔可以同一時段食呢隻藥,好似話要佢夜晚食四環,中午食A酸,但你唔好自行轉食藥時間住最好搵你醫生/轉第二個醫生問清楚。
同埋你如果驚嘅不如轉我而家睇緊嗰個,佢係皮膚專科。
之前我以為讀完皮膚學學位就可以叫皮膚科醫生,但其實唔係。我之前睇荃灣葉見佢讀過皮膚學碩士但佢診所門口唔會話自己係皮膚專科,反而我睇嗰個佢診所門口會寫自己係皮膚專科醫生,但佢又冇讀過皮膚科嘅學位,後來問自己識嘅一個醫生點解會咁,佢咁答:「其實皮膚文憑嗰類證書好易考,擁有嘅話都未必可以叫皮膚專科,皮膚專科係內科一個分支,要考完內科專業試再深造先可以稱得上。」希望大家搞清楚。
咁佢冇讀過皮膚科又自稱皮膚專科唔犯法咩
唔知有無人副作用好似我咁
只要一食辣野個頭會痕到扑街
即係話要成為皮膚專科唔一定要讀過皮膚學嘅學位,但要經過一啲比起讀學位更艱深嘅考核同埋要深造,所以佢地suppose 係比起註冊普通科但有皮膚學學位嘅醫生喺處理皮膚病方面更熟,我對佢個回覆嘅理解係咁囉
可能因為食A 酸嗰陣皮膚已經好乾又脆弱,食辣嘢會刺激皮膚痕癢
巴打 我想分享下我個case
我第一次食a酸係16年食左3個月10mg就冇食
食完呢3個月雖然未斷尾,但已經好左好多
但都有生 跟住過多5個月左右就再開始食多次a酸
今次跟足體重食食左1年有多
但斷左2個月藥就開始出油同瘡

而家自己買藥食,如果今次都斷唔到尾我唔知點算
淨係下巴生,keep住有2-3粒
睇唔睇專科好
一年咁多 你買藥買咩牌子,幾錢
第二次係睇醫生
食o牌
巴打食埋今次都唔得點算
唔食係咪會再翻發?呢幾年狂爆瘡
想睇樓主介紹個醫生
傻既先秋冬天食
等春夏啦 真係勁乾
的確會乾上加乾,但有辣有唔辣,夏天咁曬食緊A酸嗰陣真係好難避。同埋想食咪食,皮膚問題當然越早搞掂越好啦,我而家食都係因為一嚟而家生暗瘡都真係幾勁,二嚟係下個sem 要chur fyp 到時壓力大一定生得重多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞